VIOREL GHERCIU A PREZENTAT MĂSURILE DE AJUTOR DESTINATE AGRICULTORILOR

Astăzi, 1 aprilie în incinta Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut loc o conferință de presă susținută de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
Minsitrul s-a referit la un șir de măsuri prevăzute din partea Guvernului în susținerea agricultorilor în condițiile dificile în care s-au pomenit în acest an.

Viorel GHERCIU, MINISTRUL AGRICULTURII ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE:
“ Majorarile care survin în lanț la imputurile în Agricultură si reieșind din situatia creată, Guvernul a aprobat majorarea Fondului de subventionare cu circa 250 de milioane. Deci în 2022, fondul de sprijin pentru agricultori va constitui un miliard si 750 milioane si eu cred ca vor fi si alte masuri de sprijin. As vrea să încep cu măsura principală care tine de rambursarea accizei si vreau sa spun că din discutiile care le-am avut cu agricultorii si cu Guvernul, noi am optat pentru o rambursare integrală a accizei la motorină. Noi înțelegem că ideal ar fi să putem rambursa integral această acciză la motorina dar reieșind din disponibilitatea bugetului, pentru început a fost aprobat ca 30% din această acciza să fie restituită agricultorilor pentru lucrările în agriclutură. Vreau sa mentionez ca este un exercitiu pe termen lung si anume din aceste considerente s-a si mers pe optiunea de a rambursa partial accizul la motorină ca ulterior, în functie de posibilitatea bugetului să ajungem la 100% rambursarea accizului la motorină.
De asemenea, luând în consideratie majorarea preturilor la majoritatea imputurilor si întelegând situatia financiară a agentilor economici din agricultură, s-a optat pentru compensarea dobânzii la credite ca să asigurăm agricultorii cu resursele financiare atât de necesare la acest moment. În acest context, agricultorii vor putea beneficia separat de o linie de sprijin pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru procurarea imputurilor si separat, o măsură de sprijin pentru acoperirea dobânzii la creditele oferite pentru investitii. Suma pentru un beneficiar ar putea ajunge pe ambele categorii pana la 400 mii de lei.
De asemenea vreau sa mentionez ca este in proces de lucru optiunea de a compensa partial pretul la lapte. Adițional, la suportul pe care îl vor primi fermierii din sectorul zootehnic pe cap de animal este avaluata de asemenea posibilitatea de a suplimenta prețul la lapte. Rămâne să fie făcute calculele pentru a înțelege acre este suma necesară.
De asemenea sunt initiate și alte masuri de sprijn, ca de exemplu garanțiile financiare disponibile pentru agricultori atât pentru creditele investiționale, cât și la creditele circulante până la 7 milioane de lei fără commision. AIci vreau să menționez că anterior garanțiile financiare erau oferite în jur de 50 la sută din valoarea creditului. Astăzi a fost aprobată eliberarea garanțiilor financiare acoperind 80 la sută din valoarea investiției și a creditului.”
VIOREL GHERCIU A PREZENTAT MĂSURILE DE AJUTOR DESTINATE AGRICULTORILOR
Пролистать наверх