FONDUL DE SUBVENȚIONARE ÎN AGRICULTURĂ VA FI MAJORAT

Fondul de subvenționare în agricultură pentru anul 2022 va fi de 1,75 miliarde de lei (+75% față de anul trecut). Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, de către prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.
Potrivit Nataliei Gavrilița, dacă anterior banii, în cea mai mare parte, ajungeau la producători mari, din acest an vor fi patru categorii distincte de beneficiari – producători mari, medii, mici și micro-producători.

De asemenea, a fost extinsă aria de aplicare a acestor subvenții. În premieră, din Fondul de subvenționare va fi susținută înființarea plantațiilor multianuale doar cu soiuri înscrise în cataloagele UE al soiurilor de plante agricole. O altă noutate este că Guvernul va subvenționa practicile de eficiență energetică prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și de cercetare-inovare din domeniul agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.
La fel, vor fi compensate 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură; până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale.
Autoritățile au anunțat că vor majora plafonul subvenției până la 1.5 milioane de lei pentru construcția instalațiilor de producere a energiei regenerabile.
Potrivit hotărârii de guvern, vor fi încurajate investițiile făcute de tineri, femei și migranții reveniți în țară, prin majorarea cuantumului subvenției până la 20% pentru investiții în domeniile zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
Proiectul Hotărârii de Guvern privind va fi publicat pe data de 1 aprilie, decizia urmând să fie aprobată la următoarea ședință a Cabinetului de miniștri.
Sursa: Agromedia.md
FONDUL DE SUBVENȚIONARE ÎN AGRICULTURĂ VA FI MAJORAT
Пролистать наверх