FNFM ÎN VIZITĂ LA SIPOTENI, CĂLĂRAȘI, LA FERMA DE PĂSĂRI CONDUSĂ DE ION MORARU ȘI FRATELE SĂU

Și-au propus să fie diferiți, inovativi și să își surprindă clienții de fiece data cu un produs bun, calitativ și sănătos. În pofida mai multor provocări, Ion împreună cu fratele său sunt hotărîți să rămână acasă, în Moldova și să investească bani, resurse, timp, dedicație în afacerea lor care în timp, a devenit o mare pasiune.
Vorbim despre ferma zootehnică de găini a fraților Moraru din satul Sipoteni, raionul Călărași. Acolo unde, de curând, FNFM a fost într-o vizită de lucru.

Ion Moraru, fermier:
“Am avut ambiția de a mă întoarce în Moldova deoarece tatăl meu s-a ocupat încă din anul 1984 cu creșterea păsărilor, fiind șef de producere și cred că de atunci mi-a și venit această idee de a dezvolta ceva al nostru, personal. Este o afacere foarte riscantă, fiindcă azi de exemplu poți să faci câteva sute sau mii de lei lei iar mâine să îi pierzi pe toți, și asta se poate întâmpla din cauza lipsei de cunoștințe în acest domeniu”.
Ion spune că aici, la ferma sa de păsări petrece mai mult timp decât acasă.
“Din momentul în care am preluat ferma de la părinți, am început să o renovăm și să o adaptăm standardelor europene cu echipamente și utilaje de ultimă generație unde hrana, apa, ventilarea, totul este automatizat. Personal pentru mine este un hobby. Dacă vreți să mă credeți, aici petrec mai mult timp decât acasă”.
Una dintre cele mai mari provocări ai tinerilor producători, indiferent de domeniul de activitate, se știe că este despre obținerea primilor bani, investiții pentru afacerile lor. Nu a fost ușor nici pentru Ion Moraru, mai cu seamă la început când nu știa la ce uși să bată dar încet încet, cu răbdare, perseverență și ambiție a reușit.
“Prima oară când am apelat la un credit cu porțiune de grant a fost în anul 2014. A fost foarte greu de accesat acel proiect fiindcă eram la început și nu știam la ce ușă să bat. Cu timpul însă, banca cu care colaborăm a avut încredere în noi și ne-a oferit credite cu porțiuni de grant, subvenții. Fără aceste ajutoare cu siguranță ne-ar fi fost foarte greu deoarece cu banii proprii nu faci nimic”.
În ferma fraților Moraru, responsabilitățile sunt repartizate în mod egal pentru a asigura buna activitate a fermei de păsări.
“ Da, conducem împreună ferma, primul an însă am început de unul singur dar rapid mi-am dat seama că nu reusesc si atunci am decis să investim împreună ca să dezvoltăm o afacere familiară. Fratele se ocupă mai mult de producere, fiind mai mult timp aici pe loc, îi revine monitorizarea zilnică, se asigură că totul decurge bine. Eu mă ocup mai mult de procurarea furajelor, noi contracte, sunt mai mereu pe drumuri pentru a găsi noi idei și soluții de a dezvolta afacerea noastră”.
Chiar de la început, ne spune Ion Moraru, visul său a fost să facă ceva diferit, pentru că, în viziunea sa, atunci când pornești la drum cu propria afacere, trebuie să ai visul tău. În niciun caz să nu faci “copy-paste”pentru că atunci acela nu mai e un vis ci un scop pe moment pe care să îl atingi.
“ În ultimii doi ani am început a importa puiul direct din Ungaria. Deoarece acolo au o calitate superioară comparativ cu piața de la noi, este o genetică pură. La moment creștem 5 rase de păsări. Spre exemplu, în această hală avem Redbro și Master Gris, sunt rase de carne și ouă. Am optat pentru calitate atunci când le-am procurat. Mie îmi place să cresc calitate, nu odată o spun, deoarece noi creștem calitate nu cantitate”.
Puii din ferma fraților Moraru ajung să fie comercializați la o lună de zile de viață. Până atunci însă, aceștia trebuie să fie vaccinați cu toate vaccinurile necesare, să fie hrăniți corespunzător pentru ca pe mesele clienților mai vechi și mai noi să ajungă un pui 100% sănătos!
“Ferma noastră la moment numără 46 de mii de capete de pui. Aceștia au vârsta de 28 de zile. La o lună de zile îi comercializăm la un preț de 45 lei puiul. În momentul în care ajung la oameni, puii au deja toate vaccinurile necesare, astfel noi garantăm un pui sănătos 100%. Permanent încercăm să colaborăm cu clientul nostru și să tinem o bună legătură, pentru că este și un motto al nostru ” Ne dorim să-i creștem împreună” . Asigurăm condiții moderne de creștere a puilor. Echipamentul corespunde celor mai bune standarde, totul este automatizat, hrana ajunge la pui tot pe cale automatizată. Este nevoie doar de un singur operator ca ferma să poată funcționa. Hrana e compusă din porumb, grîu, flori de soia, premixuri și măcucă de floarea soarelui. Avem clienți fideli, unii și de 17 ani care cumpără doar de la noi puii, oameni din toată Moldova și vă dați seama cât de mult contează pentru noi aspectul calității”.
Pe lăngă toate grijile, atenția, implicarea de zi cu zi, o astfel de afacere presupune, în mod evident și unele riscuri. Iar pentru cei care tot își doresc să inițieze o afacere în sectorul avicol, Ion vine cu câteva recomandări, sugestii.
“ Vara spre exemplu, este foarte greu când avem un surplus de pasăre pe piață și majoritatea cad în depresie fiind gata să îi vândă la sinecost sau chiar preț mai redus doar să scape de pui. Pentru că dacă nu comercializezi la timp puiul, el consumă, crește și prețul practic rămâne neschimbat și astfel rămâi la final și fără pui în hală și fără hrană și fără bani. Pentru cei care vor să investeasca într-o fermă de păsări ar fi cîteva recomandări:
în primul rând, trebuie să stie cum se cresc puii, cât mai multă informație despre pui, ce fel de pui vrea să crească, echipamentul, utilajul de unde să il procure, microclimatul în hală de asemenea este extrem de important, la noi, cum observați permaenent menținem o temperatură constantă.
Cât despre informațiile noi din acest domeniu, bunele practici sau noi idei, pe această cale, Ion vine să mulțumească Federației Naționale a Fermierilor din Moldova pentru suportul constant.
“ Aflandu-mă permanent în căutarea noilor idei, am acceptat din prima această provocare și propunere de aface parte din comunitatea FNFM și mă bucur să fac parte din CA al FNFM. Ne bucurăm de consultanță foarte bună, colegii ne informează la zi cu tot ce este nou în acest domeniu, datorită seminarelor de instruire, cursurilor oferite și prezentate de cei mai buni experți”.
✅Este dedicat în totalitate activității sale la fermă, nu se gândește să emigreze, ba mai mult, are planuri de viitor menite să îmbunătățească munca la ferma sa, să investească și mai mult în calitatea produsului său – puii.
“ Nu trăim cele mai bune vremuri dar tot timpul trăiesc cu gândul că poate mâine va fi mai bine. Am încredere în mine și în afacerea pe care o conduc împreună cu fratele meu și luptăm ca să rămânem aici, acasă. La moment nu furnizăm puii noștri rețelelor de restaurante, doar la populație, pe viitor însă ne dorim să creștem carne pe care să o furnizăm și restaurantelor și rețelelor de magazine însă în acest caz vom vea nevoie de bani serioși. Acum nu știm sigur ce va fi în viitor deoarece vedem că și echipamentul s-a scumpit cu 30-40% față de anii precedenți și este foarte dificil în aceste condiții să mai construiești o hală nouă, pe lîngă cea existentă. Avem planuri mari de a creste capacitatea de crestere a puișorilor, să facem și un mini abator pentru a putea crește puii și pentru carne. La noi în Moldova 90% sunt crescuți puii de rasă broiler pentru carne dar noi ne dorim să creștem un pui mai gustos, mai sănătos. Mai mult de atât ne dorim ca pe parcursul zilei puii noștri să iasă afară, la aer curat, pentru a crește carne bio, carne care pe piața UE este extrem de solicitată la moment. Părinții ne susțin însă principalele responsabilități și activități în fermă, ne revin nouă, mie și fratelui meu. Acum, cel mai mult îmi doresc să fie pace și să avem sănătate încât să ne ducem toate planurile la bun sfârșit”.
FNFM ÎN VIZITĂ LA SIPOTENI, CĂLĂRAȘI, LA FERMA DE PĂSĂRI CONDUSĂ DE ION MORARU ȘI FRATELE SĂU
Пролистать наверх