VIZITĂ FNFM ÎN SATUL BUDA, RAIONUL CĂLĂRAȘI LA SERELE CU ZARZAVATURI ALE LUI VALERIU AGAPII

Tot în raionul Călărași, satul Buda am cunoscut un alt fermier, la fel de dedicat muncii sale. De această dată am mers să vedem serele cu zarzavaturi ale lui Valeriu Agapii, agricultor cu experiență de peste 28 de ani iar serelor se dedică de aproape 20 de ani. Înafară de sere, Valeriu împreună cu întreaga sa familie cultivă legume în câmp deschis pe o suprafață de 6 ha și altele 6 de livadă. Le-a fost destul de greu la început, nefiind ajutați de părinți și încercând să se descurce pe cont propriu. Chiar și așa, spune Valeriu, afacerea merge bine și nu se plâng de neajunsuri.

“ De mai bine de un sfert de secol sunt agricultor și de aproape 20 de ani cultiv legume, mai exact zarzavaturi în cele 8 sere. Acum mai construim altele 5. Nu am preluat afacerea de la rude sau părinți ci am încercat să fac ceva de unul singur și mă bucur că mi-a reușit. Aici în Buda nu avem concurență, lumea ne știe și au încredere în produsul ce îl oferim. ”
Ca și majoritatea agricultorilor, primii bani pentru investiții i-a obținut din credite de la bănci și cîteva alte proiecte. Niciodată nu a fost plecat peste hotare.
“ Toate investitiile le-am obtinut din credite si cateva proiecte, nu am avut alte surse, nu am fost peste hotare. Când am pornit afacerea am fost conștient că este nevoie de suprafețe și am îndreptat toată investiția către procurarea suprafețelor și arendarea unor suprafețe alăturate pentru a putea gestiona afacerea, deoarece nu poți lucra, să zicem pe 10 sau 20 de ari și să ai un profit, așa că încet încet am procurat pământ. Cred că vreo 10 ani ne-am ocupat exclusiv cu procurări de teren. Apoi am început a investi în sere, în rezervoare cu apă. Am început de la unul mic și apoi mai mare pe care l-am extins ca să ajungem la nivelul de acum. La 35 mii m3. Apoi am procurat pământ pentru livezi însă acum mai puțin ne concentrăm asupra livezilor deoarece nu sunt atât de profitabile fructele comercializarea lor. Am decis să extindem suprafețele de sere unde astăzi este puțin mai sigur și mai ușor de comercializat producția”.
Pe lîngă sere, Valeriu mai deține 6 ha de teren deschis pe care cultivă legume și altele 6 ha de livadă. E o muncă istovitoare, ziua sa de muncă începe de obicei înainte de ora 6 dimineața și se încheie după ora 22.00, însă atunci când este ambiție și pasiune, totul se face din plăcere, ne mai spune fermierul.
“ Fiece zi Începe înainte de 6 dimineața și se încheie după ora 22.00. Zi de zi suntem în muncă și în zilele de weekend la fel, nu avem sărbători. Este o afacere de familie la care lucrăm cu fiul și soția. Fiica este studentă în România dar vine vara și ne mai ajută și ea. În general avem câțiva oameni de aici din sat, zilieri la care apelăm atunci cînd avem mai mare nevoie”.
Agricultorul ne spune că a optat anume pentru varză din mai multe considerente, prinicpalele fiind: calitatea solului, apa, condițiile climaterice care permit ca varza să crească de minune.
“ Am optat pentru serele cu zarzavaturi deoarece avem toate condițiile necesare pentru asta, clima, solul, apa toate garantează calitatea excelentă a legumelor noastre, în cazul nostru, varza. Adevărat e că noi am investit foarte mult în rezervele de apă și la moment dispunem de apă în cantități duble față de potențialul necesar, adică 40 mii m3 de apă. De când am început afacerea, testăm, verificăm, introducem metode noi și noi. Una din cele mai bune metode este că popmpăm apa când putem să o avem deasupra nivelului serelor și apa vine prin autoscurgere și e ceva ce ne ușurează foarte mult activitatea. Anul acesta grație unui nou proiect câștigat trebuie să mai procurăm un cazan, înafara celui deja existent”.
Cât despre vînzări și profit, Valeriu ne spune că a mai avut și momente când a fost nevoit să își vîndă varza și la 1 leu, având supraproducție.
“O afacere este profitabilă atunci când este cerere pe piață, atunci când prețurile la consumabile sunt mai mici dar sunt și ani când sunt în supraproducție. Am avut și momente când am vândut varza din seră și la 1 leu. Pandemia nu ne-a afectat. Am avut doar o scurtă perioadă când s-a declanșat pandemia în iarna anului 2019-2020, aveam varză si a fost piața închisă pe o perioadă anumită și atunci am avut probleme la comercializare la varza târzie. În general nu am avut probleme. Chiar dacă a fost secetă, pe noi asta nu ne-a afectat pentru că am investit foarte mult în rezervele de apă. Vindem tuturor celor ce doresc și au bani. Profit la varza timpurie am, chiar dacă mai am și ceva cheltuieli în plus, oricum îmi asigură un venit mai timpuriu. Colaborăm și cu cîteva rețele de magazine și deja la piața angro dar nu aș putea spune că dispunem de cantități atât de mari. Problema e că noi nu cunoaștem câtă varză sau cîte legume se produc, nu este o logistică clară , cine și cât plantează”.
Își dorește, de altfel cum și noi toți să fie Pace pe pământ și își mai dorește ca în timpul apropiat să cultive și castraveți.
“ Cel mai mult îmi doresc pace in primul rând. Astfel ca lumea să fie mai puțin stresată. Atunci când e stabilitate, lumea are bani si pentru construcții și pentru odihnă și pentru un consum de legume dar atunci când sunt aceste schimbări de prețuri sau devalorizări, oamenii se văd nevoiți să mai economisească. Arealul cu ce să ne ocupăm este unul foarte vast. Îmi doresc ca politicienii noștri să găsească căi pentru a face exportul producției, să le dea Dumnezeu inteligență să îi poată convinge pe țăranii noștri ca aceștia să se asocieze, să formeze loturi mari de producție, să găsească locuri pentru export, prelucrare. Varza noastră este 100% biofolosim îngrăsăminte naturale. Cea mai mare dorință a mea de acum este ca în curând să avem și catsraveți. Deja am începu construcția următoarelor 5 sere pentru asta”.
Încurajăm și ne bucurăm pentru agricultorii noștri care știu să își facă onest munca, indiferent de circumstanțe sau provocări.
Pentru alte informații sau comenzi, îl puteți apela personal pe domnul Valeriu Agapii din satul Buda, Călărași la numărul de tel: 069239624
VIZITĂ FNFM ÎN SATUL BUDA, RAIONUL CĂLĂRAȘI LA SERELE CU ZARZAVATURI ALE LUI VALERIU AGAPII
Пролистать наверх