PROGRAME DE ANTREPRENORIAT PENTRU TINERI

Școlile profesionale din orașul Nisporeni și din comuna Bubuieci au lansat, cu susținerea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) programe de antreprenoriat pentru susținerea unor afaceri în domeniul producerii căpșunelor și cel apicol dezvoltate de absolvenții școlilor. Tinerii care vor beneficia de susținerea start-up-urilor vor fi selectați în cadrul unor concursuri de planuri de afaceri, pentru a explica ideea afacerii și durabilitatea start-up-ului.

Școala Profesională din or. Nisporeni, pentru a susține start-up-urile absolvenților săi, care au studiat meseria de Cultivator-procesator de bacifere, va crea o pepinieră, unde va produce stoloni de căpșuni, care ulterior vor fi donați tinerilor pentru înființarea propriilor plantații de căpșun. Totodată, tinerii selectați vor fi ghidați de consultanții Asociației Pomușoarele Moldovei, iar lucrările de pregătire a terenului vor fi realizate cu tehnica și utilajul din dotarea școlii.
În cadrul unei inițiative similare denumită BeesUP, Școala Profesională din comuna Bubuieci va susține absolvenții săi, care au studiat apicultură, să-și lanseze o prisacă. Tinerii selectați vor beneficia de 10 stupi verticali și 10 familii de albine, ceea ce le va permite să inițieze propriile afaceri în domeniul apicol. De asemenea, tinerii vor fi asistați în demararea start-urilor de mentorat din partea apicultorilor cu experiență din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
Ambele școli vor testa în anul de învățământ 2021-2022 programele de susținere a start-up-urilor prin selectarea a câte trei absolvenți, ce vor beneficia de suport la inițierea afacerilor. Ulterior însă, programele urmează să fie extinse pentru mai mulți tineri care vor demonstra fezabilitatea ideilor lor de afaceri.

Sursa: Agrotv.md
PROGRAME DE ANTREPRENORIAT PENTRU TINERI
Пролистать наверх