AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE

Pentru prima dată în acest an mai multe staţii PECO au scăzut preţurile la carburanţi Decizia vine după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a avertizat că va retrage licenţele companiilor petroliere care au efectuat majorări ilegale în ultimele zile,  deşi instituţia a decis luni îngheţarea temporară a preţurilor, transmite Tvrmoldova.md.
Astfel, în perioada 14 – 16 iunie mai multe companii au majorat preţurile la benzină şi motorină, încălcând o decizie a ANRE prin care s-a interzis orice scumpire până la aprobarea noii metodologii de calcul a preţurilor. Companiile petroliere au fost obligate să revină la preţurile vechi, până la miezul nopţii. Benzina ajungea la 20 de lei şi 60 de bani pentru un litru, în timp ce acum s-a ieftinit cu 24 de bani şi costă acum 20 de lei 36 de bani. Un litru de motorină se vindea cu 16 lei şi 99 de bani, iar după avertismenul ANRE s-a ieftinit cu 26 de bani şi costă 16 lei şi 73 de bani.
Contactate de presă, companiile petroliere vizate nu au vrut deocamdată să facă niciun comentariu. Directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini, Ana Groza a declarat că nu poate comenta acţiunile membrilor asociaţiei şi fiecare companie activează după propriile reguli şi decizii, asumându-şi riscurile. La începutul săptămânii curente, în cadrul unei şedinţe la ANRE, petroliştii au justificat majorările de preţ prin faptul că au pierderi financiare.

Preţurile la carburanţi s-au modificat de mai multe ori, fără motivaţii clare, iar autorităţile au spus că există suspiciuni de înţelegeri de cartel. Din 2016 şi până în 2019, ANRE a stabilit, o dată la două săptămâni, preţuri maximale pentru benzină şi motorină. Din martie 2019, Agenţia a aprobat o nouă metodologie, conform căreia petroliştii stabilesc preţurile de comercializare fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.
În urma frecventelor majorări de preţ din acest an, autorităţile au anunţat că se va reveni, de la 1 iulie 2021, la plafonarea preţurilor. În ultimele 6 luni, în Republica Moldova, preţul pentru un litru de benzină s-a majorat, în medie, cu 5 lei.
Sursa: TVR moldova

AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE
Пролистать наверх