Parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani s-a umplut în acest weekend de lume dornică să cunoască producătorii locali și să consume cele mai naturale produse. În cadrul târgului “Cămara Fest”, organizat de Federația Națională a Fermierilor și Pretura Buiucani, au participat 80 de fermieri autohtoni din toate zonele țării, care au oferit cumpărătorilor cea mai variată marfă – de la ulei de lavandă și oale din lut la miere de salcâm, fructe proaspete, brânză de oi și flori.
Potrivit organizatoarei evenimentului, Diana Crudu au fost recepționate cereri de participare de la 180 de antreprenori.
“Aceste târguri sunt ca o gură de aer și o salvare pentru producătorii despre care abia acum află lumea. În plus, aici ei au șanse reale să identifice clienți și pe rafturi. După fiecare ediție sunt identificați de rețelele de magazine mici și mari, gata să le realizeze marfa. Este și cazul “Cramei Dumitraș” care, după târgul trecut, a semnat contract și livrează marfă la un magazin din Chișinău”.
Mulţi dintre vizitatorii de la târg au vrut să guste renumitul salam de oaie, numit Kavarma de Slobozia Mare, pregătit după o reţetă specială de soţii Bradu.
MARCELA BRADU, antreprenor: „Este din carne naturală din oaie, nu are alte adausuri, carne fără oase de oi, preparată la ceaun, tradiţional moldovenesc cum se prepara pe timpuri. Adausuri are doar sarea, boiaua de ardei roşu şi ardei iute”.
Aglomeraţie a fost şi la tarabele cu produse lactate tradiţionale şi la cele cu fructe de sezon. Căpşunile şi cireşile au fost la mare căutare. Doar producătorii de mere se pâng că au rămas cu sute de tone de fructe în frigidere şi se tem că nu le vor vinde până la apariţia noii recolte.
MIHAELA POPESCU, fermier: „Mai rămân şi pe deal, ce se mai strică, reuşim cât de puţin. Din cauza ploilor nu se poate recolta de pe deal, oamenii cu greu lucrează”.
VICTOR GHERCIU, fermier: „Sunt frigidere de păstrare a merelor golden, semerenco. Nu au mers la export, noi facem şi cipsuri, exporturi nu au fost şi se strică”.
Printre atracţiile târgului sunt preparatele culinare gătite după reţete speciale păstrate de la strămoşi. Multe dintre ele, cum ar fi prăjitura Baba Neagră, se mai poate găsi doar la astfel de târguri.
MARIA ZAVATIN, producător local: „Este o tradiţie moldovenească, care se produce la nordul Moldovei, este foarte gustoasă şi foarte întrebată. Cum o numiţi?- Babă neagră. Foarte bine se cumpără”.
DIANA CRUDU, organizator târg: „Bucură enorm de mult solidarizarea între producători şi consumatori este foarte importantă mai ales că agricultorii vin după un an extrem de greu, am avut avut un an de secetă, grindină, pandemie, lipsa de resurse din fondul de subvenâţioanare”.
Sursa: TVRMoldova