Un program de TRANSFORMARE DIGITALĂ a agriculturii va fi activat în Republica Moldova

Este vorba de un meniu de peste 30 de tehnologii datorită cărora antreprenorii agricoli își vor putea digitaliza afacerea în valoare de 10 mln lei care va fi lansat în iunie de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Nu mai este o noutate pentru nimeni că tocmai tehnologiile digitale pot transforma rapid sectorul agricol în țara noastră sporindu-i productivitatea, competitivitatea și sustenabilitatea mai cu seamă că indicele digitalizării în agricultura R. Moldova este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.
În cadrul Mesei Rotunde care a avut loc ieri, 24 mai în incinta MEDIACOR, cu genericul: ” TRANSFORMAREA DIGITALĂ ÎN AGRICULTURĂ”, au luat parte:
– Sergiu GHERCIU, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
– John RIORDAN. Director adjunct, Misiunea USAID în Moldova
– Madelene EICHHORN, Manager Programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova
– Maxim POPOV, Director, Agenția Națională de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii
– Marco BRINI, expert internațional în tehnologii verzi și economie circulară.
– Vadim CODREANU, Eugeniu GUDUMAC, Andrei BRAGARENCO, membrii echipei de experți.
Folosind o metodologie complexă de evaluare și selecție, autorii unui studiu de profil au dezvoltat un meniu de peste 30 de tehnologii digitale (grupate în cinci ancore tehnologice) ce sunt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova. Printre acestea se numără:
dispozitivele Internetului obiectelor (IoT) pentru agricultura inteligentă, dronele, programele de gestionare a agriculturii inteligente, senzorii mobili pentru colectarea datelor sau soluțiile IT pentru reziliența climatică.
„Aceste instrumente vor sprijini autoritățile în impulsionarea transformării digitale a agriculturii, permițând fermierilor să facă investiții esențiale în noile tehnologii. USAID va oferi asistență în valoare de circa cinci milioane de lei pentru programe de tehnologie în agricultură, împreună cu ADMA, pentru a stimula adoptarea tehnologiei. Sectorul agricol este fundamentul economiei Moldovei și acordarea de prioritate transformării sale digitale va asigura că fermierii și producătorii de produse alimente din Moldova vor fi rezilienți la crize datorită eficienței, productivității și sustenabilității sporite”, a afirmat John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID Moldova.
„În calitate de co-finanțator alături de USAID, Suedia va sprijini Proiectul Tehnologiile Viitorului în intervențiile sale în agricultură realizare împreună cu ADMA. Este o inițiativă concepută în timp util, pentru a ajuta antreprenorii din sectorul agricol să dezvolte mecanisme și sisteme ce le vor asigura rezistența la șocurile dictate de ruperea lanțurilor globale de aprovizionare cu alimente. Acum, mai mult ca niciodată, industria agricolă din Moldova trebuie să investească în senzori, drone și alte tehnologii care vor spori competitivitatea și vor ajuta să fie accesate noi piețe”, a relevat, la rândul său, Madelene Eichhorn, manager de programe la Ambasada Suediei în Republica Moldova.
Lista completă a meniului de tehnologii și studiul pot fi accesate aici: https://bit.ly/3GiAznh
📎Menționăm că pe parcursul perioadei februarie-aprilie 2022 a fost realizat un studiu multiaspectual, prin implicarea părților interesate din Republica Moldova, pentru a identifica și prioritiza un set de recomandări și intervenții ce ar susține afacerile agricole din Moldova să-și sporească productivitatea și competitivitatea pe termen lung prin inovare și adoptarea tehnologiilor digitale la toate etapele lanțului valoric al producției agricole.
Studiul a fost realizat de către o echipă multinațională de experți, condusă de Marco Brini – expert în agricultură digitală și tehnologii inovaționale.
Un program de TRANSFORMARE DIGITALĂ a agriculturii va fi activat în Republica Moldova
Пролистать наверх