Știm cu toții că femeile joacă un rol important în agricultură, în calitate de angajate, fermiere sau antreprenoare.
Chiar dacă femeile reprezintă majoritatea, ele se confruntă cu obstacole sistemice în bază de gen care le limitează posibilitățile de a-și dezvolta afaceri proprii și le dezavantajează în comparație cu bărbații.
UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, oferă suport femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența pe fonul pandemiei COVID-19 și a potențialelor sale urmări, acordând suport tehnic și financiar pentru dezvoltarea capacităților și fortificarea cunoștințelor in dezvoltarea afacerii.
În data de 10 februarie, va avea loc o masă rotundă în format online, intitulată “ Oportunități de dezvoltare în afaceri pentru femeile producătoare”.
În cadrul întrunirii online vor fi aduse în prim plan, problemele prioritare și necesitățile femeilor producătoare, pentru a înțelege mai bine barierele cu care ele se confruntă și cum pot fi ajutate.
Printre participanții și speakeri ai evenimentului, vor fi:
– Nicolae Tîltu, moderator și sef Departament Proiecte si Programe
– Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare
– Katarina Fried , Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova
– Raimund Jehle, Reprezentant FAO în Moldova
– Dominika Stojanoska, reprezentant al UN Women Moldova.
Un alt moment important al discuției îl va constitui relatarea despre experiența altor state din regiune, mai exact programele de suport antreprenoriat pentru femeile din zona rurala. La acest subiect se vor referi:
Anneli Leina / Nedda Chalovska – We Effect Europe Region și
Alexandra Popa – Director Centrul Roman Politici Europene.
De asemenea, va fi prezentat Studiul cu privire la necesitățile femeilor producătoare locale în dezvoltarea durabilă a afacerilor, se va vorbi despre: identificarea necesităților femeilor producătoare locale în materie de cunoștințe, abilități și bune practici ale acestora în managementul afacerilor.
10 femei vor beneficia de suport financiar a cate 30 mii lei, in cadrul
Programului de suport de tip Vouchere.
Federația Naționala a Fermierilor din Molodova, își exprimă gratitudinea și recunoștința partenerilor pentru suportul și organizarea unor asemenea evenimente extrem de utile în aspecte ce vizează dimensiunea de gender, suport și instruire pentru femeile producătoare din spațiul rural și sperăm ca evenimente de acest gen să fie într-adevăr eficiente și motivaționale pentru cât mai multe femei producătoare.
MASĂ ROTUNDĂ : „Oportunități de dezvoltare în afaceri pentru femeile producătoare”