Un eveniment dedicat femeilor producătoare din Moldova cu genericul „Dezvoltarea oportunităților de afaceri pentru femeile producătoare” a avut loc astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de UN Women Moldova în colaborare cu Ministerul Agriculturii cu sprijinul financiar al Suediei.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele Studiului privind evaluarea necesităților femeilor producătoare locale în dezvoltarea durabilă a afacerilor. În procesul de elaborare a studiului, au fost chestionate 73 de femei producătoare și procesatoare din mediul rural cât și urban, dintre care ulterior au fost identificate 10 femei cu care s-a discutat în cadrul interviurilor individuale. Astfel, printre principalele provocări în dezvoltarea durabilă a afacerilor, identificate de femeile antreprenoare – procesatoare și producătoare – se numără: insuficiența mijloacelor financiare și accesul limitat la finanțe, accesarea piețelor de desfacere și cerințe exagerate vizavi de certificare și standarde de conformitate etc
Menționăm și mulțumim, în acest sens pentru prezență, interacțiune și discursuri bazate pe informații concludente și interesante:
Domnului Iurie SCRIPNIC, Secreatar se Stat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
– Doamnei Katarina FRIED, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova
– D-nei Dominika STOJANOSKA, Reprezentantă de țară UN Women Moldova
– Domnului Raimund JEHLE, Reprezentant FAO în Moldova
– Anneli LEINA / Nedda Chalovska – We Effect Europe Region.
Iurie Scripnic, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a participat la eveniment, a menționat că „Fermierele beneficiază de un sprijin financiar mai mare cu 15% față de alte categorii din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și a Mediului Rural, și ne bucură faptul că de la an la an avem o creștere a fermierelor încadrate în sectorul agro-industrial. Mai mult de 800 de fermiere își desfășoară afacerile în sectorul agro-industrial.”
„Dezvoltarea rurală este crucială pentru a îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea economică a cetățenilor. În acest sens, este importantă nu doar infrastructura fizică ci și atenția sporită programelor de abilitare economică, infrastructură socială. Ca și în toate domeniile de politici, putem reuși doar dacă includem în proces toată populația, femei și bărbați, fete și băieți. Concentrarea eforturilor la înlăturarea barierelor care pot să existe, lucrând cu femeile producătoare și antreprenoare din zonele rurale, prin intermediul programelor specializate, pot crea oportunități egale și contribui, astfel, la dezvoltarea unor comunități mai bune.”
a spus Excelența Sa, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, prezentă la eveniment.
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a afirmat că „Accesul femeilor la venit, la oportunități decente de angajare sunt esențiale pentru abilitarea economică a femeilor și pentru atingerea egalității de gen. Având în vedere că agricultura este factorul ce stă la baza dezvoltării economice a Republicii Moldova, nu putem supraestima aportul femeilor producătoare. Este foarte important să sprijinim femeile producătoare în dezvoltarea afacerilor pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă echitabilă și reziliență în fața pandemiei COVID-19 și a schimbărilor climatice.”
Raimund Jehle, reprezentant FAO în Moldova, consideră că „Femeile din Republica Moldova au nevoie de mai multe oportunități în vederea sporirii capacităților lor în ceea ce privește gestionarea afacerilor agricole. Pentru noi este îmbucurător că avem posibilitatea de a coopera cu actorii relevanți prin intermediul acestui proiect, de a susține fermierele locale și de a răspunde necesităților lor”.
Anneli Leina si Neda Chalovska au vorbit despre experienta We Effect si a Macedoniei de Nord in acest domeniu precum si programele de suport pe care le dezvolta si promoveaza pentru femeile antreprenoare.
Evenimentul a continuat prin prezentarea raportului de evaluare a necesităților femeilor producătoare în dezvoltarea durabilă a afacerilor de către Nicolae Tiltu, manager proiect, Șeful departamentului de proiecte, Federația Naționala a Fermierilor Moldova.
Mulțumim doamnelor – beneficiare ale proiectului: realizări și provocări. Pentru intervențiile tematice:
– Nadejda Hadjivu, brand “Moft dulce”
– Victoria Rusnac, brand “Honey house”
– Ludmila Castraveț, producătoare de fructe si legume deshidratate.
Datorită experiențelor împărtășite, problemelor cu care s-au confruntat la început și se mai confruntă în afacerile lor dar cărora le fac față zi de zi cu ambiție și perseverență, oferă și celorlalte fete și femei care intenționează să inițieze afaceri în agricultură mai multă motivație, putere și încredere în propriile forțe.
În egală măsură, aducem mulțumirile noastre partcipării și expunerii detaliate în cadrul mesei rotunde a Doamnei Diana Cosalic, director AIPA și a doamnei Natalia Manea, UCIP IFAD, Specialist Servicii Financiare și Dezvoltare Rurală.
Pe finalul discuției, au fost formulate și câteva concluzii, printre acestea:
– Măsuri de suport pentru formarea, abilitarea economică a grupurilor de femei din zona rurală care au nevoie speciale – antreprenoriat, educație financiară, digitală, etc.
– Susținerea programelor existente și inițierea de noi programe tematice de suport a femeilor din mediul rural.
– Repartizarea echilibrată și echitabilă a ajutoarelor de stat (subvenții), garantând sprijinul pentru exploatațiile mici, inclusiv cele conduse de femei și altele.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența pe fonul pandemiei COVID-19 și a potențialelor sale urmări” implementat de Sweet Mary SRL în parteneriat cu AO LegalTech, în colaborare cu UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei
Federația Națională a Fermierilor din Moldova mulțumește organizatorilor pentru acest eveniment de importanță majoră în sprijinul femeilor antreprenoare din zonele rurale și suntem convinși că doar împreună putem obține rezultate excelente!.
DEZVOLTAREA OPORTUNITĂȚILOR DE AFACERI PENTRU FEMEILE PRODUCĂTOARE