MINISTRUL AGRICULTURII: MAI MULȚI PRODUCĂTORI SOLICITĂ INTERVENȚIA LA STABILIREA PREȚULUI LAPTELUI

Ministrul Agriculturii: Mai mulți producători solicită intervenția la stabilirea prețului laptelui. Soluția este asocierea.

Sectorul zootehnic din țara noastră, deja de mai mulți ani, înregistrează o scădere semnificativă.
Tot mai mulți fermieri se confruntă cu diverse probleme, s-au dezamăgit și au abandonat afacerile, iar cei puțini care au decis să rămână încearcă din răsputeri să identifice soluții pentru redresarea situației, bat alarma și așteaptă de la autoritățile responsabile acțiuni pentru susținerea și promovarea ramurii.
Începând cu anul 2021, în perioada 1 aprilie – 4 iunie, a fost lansat primul apel de subvenționare per cap de animal, astfel că deținătorii de bovine, ovine și caprine au avut posibilitatea să depună dosarele pentru a obține mijloace financiare menite să revitalizeze sectorul zootehnic.
Cu toate acestea, trendul negativ se menține, iar Republica Moldova importă o mare parte din produsele lactate și derivatele din carne.
Pentru a identifica provocările din acest sector, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a convocat o ședință online la care au participat șefii Direcțiilor Agricole Raionale, precum și producătorii din domeniul zootehnic.
Live-ul Ministrului a fost urmărit de mai mulți fermieri, deținători de ferme și producători de lapte din țara noastră, printre aceștia și Ludmila Catlabuga, membră a Consiliului Administrativ al FNFM și deținătoarea unei ferme automatizate de vaci la nordul Moldovei. Potrivit ei, ideea de a desfășura asemenea ședințe online este una binevenită însă ar fi nevoie de extindere.
“E binevenită această inițiativă, doar că trebuie conectați mai mulți fermieri și nu doar direcțiile agricole”.
Potrivit ministrului, se înregistrează și rezultate pozitive, spre exemplu, în anul 2021 pentru dezvoltarea sectorului zootehnic au fost solicitate subvenții de peste 100 de mln de lei.
Se înregistrează o creștere semnificativă la producerea laptelui, de peste 14%.
„Pentru anul 2022, ministerul și-a propus ca Regulamentul de subvenționare să includă modernizarea fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă, să fie majorate subvențiile per cap de animal și în paralel să identificăm resurse financiare necesare pentru asigurarea investițiilor. O soluție ar fi și cooperarea micilor producători iar rin intermediul mecanismului de subvenționare se va facilita asocierea și se va încuraja, stimula investițiile în procesare. Pentru producătorii de lapte este important să înțeleagă că ar fi bine să se asocieze, astfel ca să asigure și procesarea. Ulterior, vor putea beneficia la maximum de valoare adăugată a produsului.” A precizat Viorel Gherciu.
Autoritățile au majorat unele subvenții, încercând să redreseze situația și să încurajeze investițiile în sector. A scăzut șeptelul și la caprine și la ovine, și în sectorul porcinelor. Situația este mai dezastruoasă în sectorul bovinelor. Anume din aceste considerente și s-a venit cu o subvenție majoră de 7 mii de lei per cap de animal, pentru a încuraja investițiile în acest sector. Această subvenție va fi și pentru anul viitor, dar nu o vom menține la același plafon și în 2023. Presupun că va fi diminuat”, a declarat ministrul.
Viorel Gherciu a mai spus că a fost elaborat un proiect de creare a centrelor agroalimentare, care să ajute crescătorii de animale să-și vândă produsele atât pe piața locală, cât și peste hotare.
MINISTRUL AGRICULTURII: MAI MULȚI PRODUCĂTORI SOLICITĂ INTERVENȚIA LA STABILIREA PREȚULUI LAPTELUI
Пролистать наверх