Moldova și România au semnat un memorandum de colaborare în sectorul vitivinicol

Oficiul Național al Viei și Vinului a semnat un memorandum de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României.

Cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în România, Oficiul Național al Viei și Vinului s-a întâlnit la 9 septembrie, cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea semnării unui memorandum de colaborare. Obiectivul principal al acestui acord îl reprezintă cooperarea cu producătorii români, promovarea regiunii vitivinicole a Mării Negre și potențarea capitalului vitivinicol al celor două țări, care împart o istorie comună, obiceiuri, tradiții, dar și soiuri indigene.

 Prin acest nou parteneriat, Oficiului Național al Viei și Vinului își reiterează interesul în stabilirea de relații de cooperare care servesc interesului comun al ambelor țări.

„Ne dorim creșterea cotei de piața cu minim 50% față de cifrele din anul 2020, iar creșterea numărului de producători prezenți pe piața României, cu minim 40%. De asemenea, în perioada următoare vom demara activități de promovare a brandului de țară Wine of Moldova ca producător de vinuri de calitate, creșterea notorietății acestuia prin acțiuni care vin să confirme excelența vinurilor produse în Republica Moldova.

Împreuna CCIR ne dorim colaborări cu producătorii din Romania pentru a promova regiunea vitivinicolă a Mării Negre în piețe de desfacere cum ar fi China, Japonia și continentul American. Promovarea soiurilor autohtone comune, astfel, stabilind relații de colaborare între două țări cu o istorie comună”, comunică Cristina Frolov, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Alături de promovarea piețelor regiunii vitivinicole a Mării Negre, semnarea acestui memorandum va permite schimbul de experiență și transferul de informații din domeniul vitivinicol, identificarea noilor oportunități de export, promovarea regiunii oeno-turistice în calitate de traseu turistic comun, astfel, contribuind la cooperarea interinstituțională și creșterea segmentului vinificației atât în România, cât și în Republica Moldova.

Bogdan Visan, Secretar General Adjunct, în numele Mihai Daraban, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României:

„Relația dintre CCIR și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este una specială, ba chiar una dintre cele mai apropiate. Dovadă sunt multiplele activități desfășurate împreună pe parcursul ultimilor ani și bazate pe protocolul instituțional de colaborare semnat încă din 2014.

Semnarea Memorandumului de Colaborare de astăzi, dintre CCIR și ONVV, ne onorează și, în egală măsură, ne obligă în demersul nostru de a susține companiile din cele două țări din domeniul vitivinicol și, implicit, sectorul economic în sine. Fie că vorbim de simpla promovare a companiilor dintre cele două state, fie de oenoturismul național și intern al țării, suntem foarte încrezători că această colaborare dintre organizațiile noastre va conduce la o creștere economică sustenabilă și la un grad mai ridicat de bunăstare la nivelul cetățenilor moldoveni și români”.

Oficiul Național al Viei și Vinului reamintește că, în primele 7 luni ale anului 2021, din volumul total al exporturilor, vinurile îmbuteliate constituie 26,886,586 litri, înregistrând o creștere de 10%, cu o valoare de 1.099.881.474 lei, adică, cu 32% în plus față de aceiași perioadă a anului 2020.

Totodată, succesul remarcabil de care s-au bucurat vinurile Moldovei în anul 2020, obținând 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent, spune multe despre potențialul acestora în materie de export și cucerirea noilor piețe.

 

Moldova și România au semnat un memorandum de colaborare în sectorul vitivinicol
Пролистать наверх