GENDER. CONSTATĂRI

ACCESUL LA RESURSE
👆Inegalităţile de gen în remunerare se menţin destul de pronunţate, afectând considerabil femeile. Ultimele date ale BNS, indică o diferenţă de gen în remunerare de 14,1%. În valoare monetară, procentul dat se echivalează cu o piedere anuală de 17 079 MDL pe care au suportat-o femeile în 2020. Dinamica decalajelor de gen în remunerare înregistrate în Moldova evidenţiază o tendinţă negativă, ceea ce, la rândul său se transpune şi asupra acutizării vulnerabilităţii financiare a femeilor pensionare. Menţionăm că, în 2020, femeile pensionare au avut o pierdere anuală de 5 354 MDL, dat fiind decalajul de gen în pensii de 20,7%.
Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a avut repercusiuni negative asupra veniturilor obţinute de femei şi bărbaţi în 2020, primele fiind considerabil mai afectate. Sondajele desfăşurate de CPD în scopul identificării impactului pandemiei asupra egalitaţii de gen în Moldova au relevat o expunere mai pronunţată pe termen mediu şi lung a femeilor în faţa vulnerabilităţii financiare, drept urmare a crizei din anul 2020.

PERCEPȚII ȘI STEREOTIPURI
✍️În 2021, mai mult de jumătate din populaţie împărtăşesc unele stereotipuri de gen. Deşi, în ultimii ani, se observă un efect pozitiv a iniţiativelor şi acţiunilor de educare a populaţiei în domeniul egalităţii de gen, în special în ceea ce vizează depăşirea stereotipurile cu privire la rolul femeilor şi a bărbaţilor în societate.
Totuşi nu putem neglija faptul că, mai mult de jumătate dintre populaţia Moldovei încă se mai conduc după unele percepţii perimate. Astfel, datele sondajului de opinie realizat la comanda CPD în 2021, relevă că 52% dintre respondenţi consideră că este mai mult de datoria femeilor să se ocupe de treburile gospodăriei, iar 62% cred că bărbaţii sunt cei responsabilit de a aduce bani în casă.
⭕️ SĂNĂTATEA
👩‍⚕️🧑‍⚕️Femeile tind să aprecieze starea de sănătate ca fiind mai nefastă comparativ cu bărbaţii. Deşi ultimele date ale BNS relevă o speranţă de viaţă mai mare în rândul femeilor (75,1 ani versus 66,8 ani în rândul bărbaţilor în 2019), conform rezultatelor generate de studiul “Generaţii şi Gen”, desfăşurat în 2020, s-a identificat că, bărbaţii au fost mai predispuşi să ofere calificativele de foarte bună şi bună atunci când li s-a solicitat să-şi evalueze starea sa de sănătate – 57,1%, comparativ cu 49,6% în cazul femeilor.
😷De asemenea, criza pandemică a expus preponderent femeile în faţa unei vulnerabilitaţi extreme de sănătate. Conform ultimelor date ale BNS, femeile reprezintă tocmai 81% din numărul personalului angajat în sectorul de sănătate şi asistenţă socială. Întrucât, în lupta cu efectele nocive ale coronavirusului preponderent femeile au fost cele care s-au aflat în prima linie de intervenţie, anume acestea au fost expuse într-o proporţie mai mare în faţă riscului infectării cu noul tip de virus COVID-19.
Sursa: Indexul egalității de gen, 2021.
GENDER. CONSTATĂRI
Пролистать наверх