CARNE DE IEPURE BIO DE LA BRĂVICENI

Carnea de iepure este carnea cu cel mai mic nivel de colesterol, grasimi saturate, calorii si sodiu. Pe de alta parte, carnea de iepure are cel mai mare nivel de proteine. Carnea este frageda si foarte usor de digerat, din aceasta cauza fiind recomandata persoanelor cu probleme digestive.

Din aceste considerente, specialiştii în nutriţie recomandă să includem carnea de iepure în alimentaţie.

În satul Brăviceni, r. Orhei, l-am cunoscut pe Iurie Cebotari care din anul 2013 conduce o fermă de iepuri după ce a câștigat un grant din partea guvernului Poloniei, în valoare de 7.500 de euro. Tot atât a investit fermierul, bani cu care ulterior, a cumpărat construcția pentru șopron  și 50 de femele, din Noua Zeelandă.

Afacerea domnului Iurie Cebotari se desfășoară într-un spațiu total 50 de ari, hala este de 400 m2 si alta, alături, de 200 m2 și numără 400 de mame cu 1500 de iepurași.

Antreprenorul este pasionat de urecheați încă din copilărie, așa că în fiece zi dă dovadă de muncă și responsabilitate. Iepurii sunt ușor de întreținut, având o capacitate mare de reproducere, asta doar dacă știi cum să-i îngrijești.

Urecheații sunt crescuți după tehnologii europene și sunt hrăniți cu produse ecologice, făcute chiar de către fermier. Iurie și-a construit tot de unul singur propria secție de prelucrare a furajelor.

„Lucerna 50% și cereale tot 50 %. Merge totul natural, fără adaosuri. Cuștile sunt model italian făcute cu mâna mea”, spune Iurie Cebotari.

Deși a investit nu doar bani, ci mai ales mult suflet în afacerea sa în toți acești ani, antreprenorul se arată dezamăgit, deoarece se confruntă cu mai multe probleme, cum ar fi:

  • Suportul insuficient din partea statului
  • Prețul mic la carnea de iepure pe piață
  • Profit redus.
  • Subvenții puține și întârizate

“Tot ce câștigăm investim tot în fermă. Ne descurcăm greu pentru că nu avem susținere din partea statului. Din luna octombrie de când am aplicat la subvenții și până acum, noi încă așa și nu le-am primit.  Carnea de iepure cse importă de peste hotare. Noi doar ne menținem pentru a nu pierde piața. Mi-aș dori ca autoritățile să acorde atenție și businessului mic, începătorilor,  să le ofere un ajutor. Dacă si anul acesta va fi la fel de greu, cred că renunțăm și plecăm peste hotare”.

Din cauza pandemiei, Iurie se confruntă cu venituri tot mai reduse, într-ucât multe dintre localurile, restaurantele cu care colabora înainte de pandemie, nu mai solicită carnea de iepure în prezent din cauză că s-au redus petrecerile, nunțile ș.m

“Totul se scumpește însă noi tot la prețul acesta și stăm: 1 kg de carne-100 lei.

Din cauza pandemiei nu mai livram carnea noastră la restaurante pentru ca nu mai sunt nunti, petreceri ca înainte”.

Chiar și așa, Iurie nu se plânge de greutăți dar cu speranță, muncă și dîrzenie se dedică pasiunii din copilărie, devenită activitate de zi de zi. Se bucură că poate oferi un produs sută la sută bio, carne de iepure crescută cu grijă în ferma sa din Brăviceni iar oamenii apreciază acest lucru, alegând să cumpere direct de la producător.

“Carnea de iepure este foarte solicitată, distribuim carnea noastră în mai multe rețele de magazine mari din Chișinău”.

O astfel de afacere, în linii mari, poate fi considerată a fi una profitabilă, din mai multe puncta de vedere:

  • Creștere intensivă (iepurii cresc foarte bine, astfel că la 75,80,90 de zile se ajunge la obținerea 1 kg de carne de iepure)
  • Iepurii sunt ușor de întreținut
  • Capacitate mare de producere și înmulțire.

Pentru a putea aduce fermierii noștri la o anumită satisfacție financiară la ei acasă, credem că este necesară mai întâi de toate promovarea produselor fermierilor noștri în rândul membrilor federației, remarcându-se astfel calitatea și sortimentul produselor. În acest mod publicul va fi îndemnat să cumpere produsele noastre locale, sută la sută autentice, exact așa cum este și carnea de iepure crescută cu multă grijă de către Iurie Cebotari din satul Brăviceni, r. Orhei.

Vă îndemnăm și pe voi să consumați local, bio și sănătos și să îl contactați direct pe Iurie Cebotari din satul Brăviceni, la nr de telefon: 0794 24 061 pentru a vă face comanda!

CARNE DE IEPURE BIO DE LA BRĂVICENI
Пролистать наверх