În vizită la SRL “ Andrei Vîrtosu”, satul Brăviceni

Echipa FNFM a efectuat de curând  o vizită de lucru  în raionul Orhei, satul Brăviceni, unde l-am cunoscut pe dl Andrei Vîrtosu în vârstă de 46 de ani, fermier, antreprenor ce deține o seră de roșii de 13 ari. Timp de 4 ani (din 2017) de când deține afacerea, Andrei cultivă mai multe soiuri de roșii, printre care: rose, izmir, amanet, demirosa, rali, soiuri străine dar crescute în pământul moldovenesc. Înafară de roșii, mai cultivă și castraveți de soi ecoli. Capacitatea anuală de producție de roșii constituie pînă la 20 de tone.

Andrei a călătorit mult și a locuit o vreme în Grecia. Acolo și-a făcut un capital cu care a și început construcția serei cu roșii și castraveți la Brăviceni. A călătorit și în Spania unde a avut ocazia de a vedea cu ochii proprii exemple de sere dotate cu sisteme speciale de creștere și de protecție a roșiilor pe care a hotărât să le preia și să le implementeze și în Moldova. Spre exemplu, în sera lui Andrei, putem vedea un sistem special de picurătoare cu apă la rădăcina răsadului, care permite păstrarea recoltei  indiferent de condițiile meteo din exterior, precum seceta, astfel se obține un produs sută la sută bio. Deci, afacerea și-a pornit-o cu propriile investiții. De primele subvenții Andrei a beneficiat abia după 1 an de la lansarea afacerii.

 În situația lui Andrei se regăsesc majoritatea agricultorilor din țara noastră. Pandemia, seceta și scumpirea carburanţilor a dus la vânzări şi profituri mai mici şi stagnare în dezvoltarea agricultorilor. Produsele moldovenești au pierdut din competivitate. Vînzările agricultorilor s-au redus, respectiv și profiturile au ajuns mai mici iar asta duce în mod automat și la o stagnare generală în dezvoltarea fermierilor. Agricultura, la rândul ei, a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii de 70 de ani, estimează economistul de la IDIS Viitorul, Veceaslav Ioniță. Potrivit expertului, în Republica Moldova comerțul extern a scăzut de patru ori de-a lungul istoriei, în timpul crizei din 1998-1999, a celei din 2009, din 2014-2015 și din 2020.Anul trecut volumul comerțului extern a scăzut față de 2019 cu 722 de milioane de dolari.

Principala problemă cu care se confruntă Andrei în prezent sunt prețurile scăzute semnificativ la roșiile autohtone. Astfel, din spusele sale, fermierul este nevoit să vândă cu 13 lei o ladă de roșii, respectiv 17-18 lei/kg,  în condițiile în care și așa vînzările sunt reduse. Pînă la secetă însă, Andrei își vindea producția cu 20-25 lei/kg.

Își vinde roșiile în satul Brăviceni, în satele din împrejurime, inclusiv în orașul Orhei. Și-ar dori să aibă vânzări și la Chișinău. Oamenii care au gustat din roșiile sale, ajung să fie clienți fideli pentru că au încredere în calitatea producției. Mai mult decât atât, trimite roșii și peste hotare la conaționali de ai noștri care la fel, sunt foarte mulțumiți.

 Cu toată aprecierea de care are parte, Andrei ne vorbește și despre instabilitatea pieței interne, despre prețurile mici în raport cu roșiile de import.

“Înainte roșiile costau 35 lei/kg iar după ce au venit temperaturile caniculare și am fost afectați de secetă, prețul a scăzut până la 10, 8 sau chiar 7 lei/kg. Tare mi-aș dori ca Guvernul să întreprindă măsurile necesare pentru a nu mai importa atât de masiv roșii de peste hotare, precum: Turcia, Grecia, Ucraina, România.”

 Andrei mai spune că tare bogat nu devii dintr-o asemenea afacere însă îți ajunge să asiguri necesarul pentru o familie cu doi copii.

“Cu ai mei 13 ari bogat tare nu te faci. Îți ajunge să întreții o familie cu doi copii”.

Își dorește:

“Să am realizare bună, să am subvenții în față. Cu asta aș vrea să mă ajute conducerea. Să treacă mai des pe la noi, să ne vadă mâinile muncite, să ne cunoască problemele, să ne sfătuim. Subvenții, bani și ajutor pentru că noi știm a munci. “

Andrei este determinat să emigreze la fel precum o fac majoritatea compatrioților noștri, dacă va ajunge într-o zi să se pomenească în situația în care să nu-i mai meargă ci doar să ducă o luptă de supraviețuire.

“Dacă nu o să meargă bine aici, emigrez în Grecia, acolo unde am locuit deja mai bine de 20 de ani, aș avea cu ce să mă ocup și aș putea să îmi iau și familia încolo. “

Pentru a încerca o redresare a situației în acest sens, pentru a scoate agricultorii din impasul în care se află și pentru a-i putea aduce la o anumită satisfacție financiară la ei acasă, noi, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, credem că este necesară mai întâi de toate promovarea produselor fermierilor noștri în rândul membrilor federației, remarcându-se astfel calitatea și sortimentul produselor. În acest mod publicul va fi îndemnat să cumpere produsele noastre locale, sută la sută autentice, exact așa cum sunt roșiile crescute cu grijă, bio din sera lui Andrei Vîrtosu din satul Brăviceni, r. Orhei.

Vă îndemnăm și pe voi să consumați local, bio și sănătos și să îl contactați direct pe Andrei Vîrtosu din satul Brăviceni, la nr de telefon: 060579796 pentru a vă face comanda!

În vizită la SRL “ Andrei Vîrtosu”, satul Brăviceni
Пролистать наверх