20 Mai – Ziua Mondială a albinelor. De ce este important să le protejăm și de ce sunt importante aceste mici ajutoare?

Ziua mondială a albinelor este marcată anual la 20 mai cu scopul de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.
Această zi a fost aleasă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei.
Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii.
Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine.
Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.
Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale: agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.
Felicitări pe această cale tuturor apicultorilor din țara noastră care în pofida multor dificultăți, reușesc să facă față provocărilor și să transmită această pasiune și muncă și generațiilor următoare!
20 Mai – Ziua Mondială a albinelor. De ce este important să le protejăm și de ce sunt importante aceste mici ajutoare?
Пролистать наверх