ADUNAREA GENERALA FNFM

În data de 11 martie a avut loc Adunarea Generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

📝Pe ordinea de zi s-au regăsit mai multe subiecte de actualitate și de importanță majoră, în special acum, pe fonul majorărilor semnificative ale prețurilor la motorină, la îngrășăminte etc, agricultorilor noștri le este tot mai dificil să facă față acestor provocări. Din acest motiv, agricultorii cer compensarea accizelor la procurările de motorină și taxa pe valoare adăugată. La fel, ținând cont că spre deosebire de sezonul trecut, prețul la fertilizanți s-a triplat, fermierii solicită compensări până la 50 la sută din cost, în caz contrar, există riscul ca mulți fermieri pur și simplu să nu-și poată onora creditele bancare și să renunțe să facă agricultură.
Achiziția de la Fermieri a porumbului boabe la un preț nu mai mic decât cel de la bursa pentru crearea Fondului de Intervenție;
Majorarea Fondului Național de dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural la o valoare nu mai mică de 2.000.000.000 lei pentru anul 2022 și altele.
De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc:
– Prezentarea raportului de activitate si financiar a fnfm 2021;
– Prezantarea planului operational FNFM si Bigetului 2022;
Ne bucurăm și apreciem participarea la adunare a Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, domnul Viorel Gherciu. În cadrul ședinței, oficialul a informat fermierii despre deblocarea exportului la porumb, în contextul evaluării cantităților existente pe piața locală, despre posibilitatea comercializării surplusului de producție, despre acțiunile întreprinse de echipa ministerului pentru a susține agricultorii aflați în dificultate din cauza crizei din regiune. Totodată, s-a referit și la posibilitățile de substituire a produselor agroalimentare importate din Ucraina.
❗️Constatăm, așadar că situația în sectorul agricol rămâne a fi una dificilă. Să nu uităm însă că anume Agricultura reprezintă sursa principală de venit pentru întreaga populație de la sate iar promovarea unor politici chibzuite în acest domeniu ar crea baza creșterii economice durabile care să diminueze efectele sărăciei și să asigure un trai decent locuitorilor din mediul rural.
Menționăm că Adunarea a fost desfășurată cu suportul We Effect, proiectul “Creșterea capacităților instituționale ale FNFM de a reprezenta și de a furniza servicii relevante membrilor săi”.
Peste 160 de membri delegați din toate regiunile au participat la adunare.
Majoritatea delegaților au calificat activitatea FNFM ca fiind bună sau satisfăcătoare.
Aducem mulțumirile noastre tuturor celor prezenți la Adunare, membrilor Consiliului Administrativ al FNFM, precum și reprezentanților noștri din teritorii.
ADUNAREA GENERALA FNFM
Пролистать наверх