TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. VASILE CEL MARE

Astăzi, creştini ortodocşi sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. El a fost unul dintre cei mai importanţi preoţi ai bisericii ortodoxe şi cel mai mare teolog creştin.
De asemenea, potrivit tradiției, astăzi se sărbătoreşte anul nou pe stil vechi. Oameni obişnuiesc să meargă cu semănatul, pluguşorul și să le ureze gospodarilor un an nou bogat.

În Moldova, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sunt păstrate cu sfinţenie.
În ajun de Sfântul Vasile, oamenii merg cu Ursul și le urează stăpânilor un an cât mai prosper şi plin de evenimente frumoase. Apoi, ei sunt răsplătiţi de gazda casei cu dulciuri şi colaci, scrie prime.md.
De Sfântul Vasile, gospodarii îşi deschid larg porţile pentru a primi cete de semănători.
De asemenea, creştini merg la biserică și se roagă pentru sănătatea celor apropiaţi, apoi, preoţii îi seamănă pe oameni, pentrui ca să aibă un an nou frumos și bogat.
Încă o tradiţie frumoasă, păstrată de la strămoşi, este mersul cu pluguşorul pe înserat.
Totodată, bătrânii spun că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, va fi prosper.
Urăm La Mulți Ani cu această ocazie, tuturor celor ce poartă acest sfânt și frumos nume, de asemenea domnului Vasile Mîrzenco,
directorului Executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova,dorindu-i sănătate, realizări remarcabile și un an cât mai FRUMOS!
TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. VASILE CEL MARE
Пролистать наверх