ȘEDINȚĂ FNFM CU CONDUCEREA MINISTERULUI AGRICULTURII

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a avut, în după-amiaza zilei de ieri, 17 august, o ședință cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și o întrevedere cu Asociația Forței Fermierilor.

În cadrul ședințelor a fost discutată situația din domeniul agroalimentar, precum și cele mai stringente probleme cu care se confruntă fermierii. Pentru început, ministrul a menționat că, asemenea întâlniri vor fi organizate cu regularitate, deoarece ministerul preconizează să creeze Consilii de consultare în toate domeniile, pentru a cunoaște problemele din teritoriu din prima sursă, ca mai apoi să vină cu propuneri și soluții pentru agricultori.
Vladimir Bolea: ”Suntem interesați de problemele cu care se confruntă producătorii, de aceea, depunem toate eforturile pentru a crea condiții prielnice pentru ei. Am avut întâlniri cu reprezentanții băncilor comerciale, am propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022 să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din partea instituțiilor financiar bancare. Avem discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. Astăzi am avut ședință cu reprezentanții Băncii Naționale și ai Ministerului Finanțelor unde am discutat aspectele și posibilitățile de reclasificare a condițiilor de creditare a agricultorilor, diverse facilități fiscale. Apropo, din 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar. Sunt prevăzute și alte acțiuni care în final trebuie să ajute agricultorii să iasă din impas.”
In cadrul sedintei, Federatia Nationala a Fermierilor din Moldova a venit cu o serie de propuneri catre conducerea Ministerului care pornesc de la ingrijorarea față de situația care s-a creat în agricultură ca urmare a secetei din acest an, dar și pandemiei COVID-19, criza energetică și războiul din Ucraina, creșterii mai mult ca oricînd a prețurilor la imputurile utilizate în agricultură.
Aceste fenomene i-au adus pe o mare parte din agricultori în stare de faliment și cu certitudine putem spune că ei nu vor mai fi în stare să înceapă un nou sezon agricol, 2022-2023.
Astfel, printre propunerile inaintate, au fost:
1. Identificarea de mijloace financiare pentru sprijinirea agricultorilor care au suferit în urma secetei pentru înfăptuirea companiei agricole de semănat de toamnă a.2022 și primăvara a.2023 la procurarea semințelor, motorinei și îngrășămintelor;
2. Să se anunțe stare de urgență în agricultură pentru agricultorii care au fost afectați de secetă, culturile cărora au fost compromise mai mult de 40-50%;
3. Achizitia de la Fermieri a grâului si porumbului boabe din roada a.2022 la un pret nu mai mic decat cel de la bursa pentru crearea Fondului de Interventie (Stock-ului public de interventie) conform Legii Nr.257 din 27.07.2006 privind organizarea si functionarea pietelor agricole si agroalimentare;
4. Aplicarea Legii Nr.33 din 24.02.2006 privind depozitarea cerealelor si regimul certificatelor de deposit pentru cereale pentru facilitarea accesului pentru creditare a fermierilor.
5. Elaborarea și adoptarea în temeni restrînși a Legii creditului agricol, care ar crea condiții favorabile de acces la finanțe pentru agricultori în toate situațiile si altele.
Mai jos puteti vedea Adresarea completa a CA FNFM ce contine intreaga lista de propuneri catre Ministerul Agriculturii.
ȘEDINȚĂ FNFM CU CONDUCEREA MINISTERULUI AGRICULTURII
Пролистать наверх