FERMIERII DIN NORDUL ȚĂRII BAT ALARMA ȘI CER AJUTOR

Mai mulți fermieri din nordul țării care au în gestiune zeci de hectare de terenuri cu culturi agricole, au ajuns în pragul disperării din motiv ca nu-si pot realiza, vinde productia muncită cinstit zi de zi în sudoarea fruntii.
În lipsa unei piete de desfacere, a embargourilor repetate introduse de Federatia Rusa si Rospotrebnadzor, a preturilor exorbitante la motorina si ingrasaminte, unii fermieri, mari proprietari de Gospodarii taranesti si SRL-uri au ramas cu sute de tone de mere de soiuri alese nerealizate.

📌Este si cazul domnului Gumeniuc Vladimir din satul Poiana, raionul Edinet care timp de mai multi ani creste si cultiva fructe, in special mere. Dinsul detine aproximativ 9 ha de livezi pe care cultiva mere. Dupa ce doar in acest an, fermierul a facut investitii in livada sa in valoare de 45 de mii de lei hectarul, acum se vede nevoit ca cele aproape 300 de tone de mere, recolta sa din acest an sa o dea la suc la pretul mizer de 1 leu si 40 de bani/kg. Si asta din motiv ca alte optiuni pur si simplu nu exista. Pina acum obisnuiau sa exporte pe piata rusa, acum insa din cauza razboiului din tara vecina, a embargoului impus de Rospotrebnadzor la fructele moldovenesti, a lipsei pietei de desfacere aici, acasa, a pietelor care sunt pline de intermediari, producatorul se arata neputincios.
“Este o afacere de familie unde fiecaruia ii revin cateva hectare de livezi. Eu detin circa 9 hectare. Chiar daca seceta din acest an precum si ingheturile din iarna au redus semnificativ recolta din acest an, ne-am ales in total cu cateva sute de tone de mere. O buna parte le-am dat la suc cu pretul de 1 leu si 40 bani/kg. Restul, cele 300 de tone pe care le avem in prezent, sincer nu stiu ce vom face cu ele.. probabil tot la suc vor merge pentru ca am incercat sa vindem la piata si e plina de intermediari, cumparatori nu sunt. Noi vrem sa le vindem cu 5 lei/kg ca sa iesim macar la sine cost, dar pretul maxim ce ni se propune e de 3 lei. Ne gandim sa ne unim intre noi mai multi producatori si sa incercam de sinestatator sa gasim piata de desfacere in Europa desi este foarte complicat iar sustinere nu avem din partea nimanui. ”
🍎🍒Tot in raionul Edinet, in satul Clișcăuți, un alt mare producator, conducator al SRL “Arion-Don”, domnul Snigur Filip, ne comunica aceasi situatie ce il adduce pe fermier in pragul disperarii. Pe o suprafata de 132 ha cultiva mere, prune si cirese. 400 de tone de mere deja au mers pentru producerea de suc la acelasi pret de 1 leu si 40 bani si alte 25 de tone din frigidere care stau la pastrare deja de 2 saptamani si nimeni nu vrea sa le cumepre, tot la suc le vor da intr-un final. Nici vorba sa isi recupereze investitiile dar macar sa le ajunga bani ca sa le poata plati ceva banuti oamenilor cu ziua care ii ajuta. Aceasi situatie e si cu prunele, 20 de hectare de prune proaspete, din copac nu trebuiesc nimanui, cel ami probabil vor merge la gunoi. Iar ciresele, cele 4 hectare culese deja, stau pe camp si urmeaza a fi stranse si aruncate si ele la gunoi.
“ Merele noastre crescute cu grija au mers la suc, circa 400 de tone la 1 leu si 40 bani. Ciresele le pastram in frigidere, o parte, cea mai mare parte insa au mers direct la gunoi pentru ca nimeni nu se intereseaza de ele. Am reusit doar 5 tone sa le comercializam la producerea de spirt in r-ul Falesti. Nici vorba de profit nu poate fi, suntem doar in minus. La prune avem cumparatori din moldova cu 9 lei/kg la TARA noastra. 1,5 tone disponibile avem acum pentru vinzare”.
Producatorul nu mai stie la cine sa apeleze dupa ajutor si tot ce isi doreste de la autoritati este ca acestia sa manifeste mai mult interes si sustinere fata de fermierii ajunsi intr-o situatie de criza.
Si-ar dori sa ii viziteze si sa vada cu ochii lor cum si cat se lucreaza si sa inteleaga de ce productia noastra agricola crescuta cu atata efort si grija se pare ca nu mai trebuie nimanui. De asemenea, fermierii solicita identificarea noilor piete de desfacere si crearea unor conditii optime in care acestia sa isi poata vinde produsele.
Pana atunci insa, in cazul in care va doriti sa ajutati acesti producatori, pentru comenzi, lasam aici cateva contacte a unor producatori din nordul Republicii Moldova care se confrunta cu probleme serioase in a-si vinde marfa fiind in situatia descrisa mai sus.
1. SRL “ARION-DON”, Conducator Snigur Filip Alexei, sat Cliscauti r-ul Edinet (mere, prune, cirese) 069161485.
2. GȚ Gomeniuc Anatolie, satul Rujnita, r-ul Ocnita (legume). Tel: 069686007
3. GȚ Parașkino, Nicolae Danilov Vasile, r-ul Briceni (fructe) tel 069013483.
4. GȚ Gumeniuc Vladimir, satul Poiana, raionul Edineț (fructe) 068324054.
FERMIERII DIN NORDUL ȚĂRII BAT ALARMA ȘI CER AJUTOR
Пролистать наверх