Razboiul din Ucraina a blocat exporturile de cereale pentru producătorii noștri. Aceștia exporta cereale la prețuri mici sau nu exporta deloc
Producătorii de cereale din Republica Moldova sunt nevoiți să își exporte marfa la prețuri derizorii, din cauza războiului din Ucraina. Unde se mai adauga și seceta.â
Totodată, din motiv că vapoarele și bărcile cu care se transportă cerealele peste hotare nu sunt suficiente, proprietarii acestor vapoare au majorat prețurile de transportate de trei sau chiar cinci ori. A declarat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev:
“Războiul din Ucraina a afectat direct întreaga economie națională a Republicii Moldova, dar în primul rând sectorul agroalimentar și cel agrocerealier. Când s-a început războiul, porturile din Odesa au fost blocate și acestea sunt blocate și până în prezent, Ucraina având în stocuri milioane de tone de cereale – grâu, porumb, floarea soarelui, soia.”, a explicat Igor Grigoriev.
Totodată, sectorul agrocerealier al Republicii Moldova a fost afectat simțitor de stocurile mari de marfă ale Ucrainei, care au făcut ca prețurile de export la toate cerealele să scadă de aproape de două ori.
Am discutat cu unul dintre cei mai mari producători de cereale din nordul țării, domnul Alexei Chiriac, administrator al “Agro SRL” din raionul Donduseni, pentru a afla cum se descurca in aceste condiții și care este situația la moment vizavi de exporturi.
Cultiva pe un teren cu o suprafața de 9.500 hectare ( porumb, griu, soia, sfecla de zahăr, rapița, floarea-soarelui și orz).
Din spusele sale, fermierul s-a pomenit intr-o situație destul de complicata și asta deoarece, ultimele exporturi le-a făcut abia la începutul războiului din Ucraina iar acum in mare parte, falimenteaza.
“ Am avut exporturi ultima oară când s-a început războiul dar și acelea foarte modeste, sub 5-6%. Acum nu mai avem deloc exporturi. Falimentăm in mare parte. Roada din acest an din cauza acestei secete este la nivelul celei din 2020, dacă am avea măcar ce strânge..
Nu prea mai facem fata nici prețurilor ridicate și ne așteptam la cresteri mari și la pesticide”.
Cu toate acestea, producatorul se arată optimist și considera ca situația se va ameliora treptat iar problemele din prezent sunt vremelnice.
“ Încerc sa rămân optimist. Cred ca e vremelnic totul si ca prețurile la producția noastră vor creste. Totul se va normaliza intr-un final”.
Menționam ca in prezent, Republica Moldova exportă cereale în România, Bulgaria, Turcia, Egipt, Libia, Italia, Spania, dar și în alte state.
RĂZBOIUL DIN UCRAINA A BLOCAT EXPORTURILE DE CEREALE PENTRU PRODUCĂTORII NOȘTRI