FORȚA DE MUNCĂ ÎN AGRICULTURĂ – MĂSURI NECESARE DE ÎNTREPRINS

Cetățenii și politicienii noștri sunt în prezent mai mult ca niciodată motivați să reformeze cu adevărat sectorul agricol din țara noastră. Chiar dacă avem în jurul nostru o sumedenie de crize, dar potențialul de creștere a agriculturii din țara noastră în mod surprinzător rămâne a fi unul uriaș.

Se poate observa însă cum la noi în țară există deja o lipsă acută de lucrători în agricultură, iar din cauza acestui fapt tot mai puțini salariați sunt încadrați în câmpul muncii și respectiv întrețin tot mai mulți pensionari.
Ca să devină fermierii noștri mai bine pregătiți la deficitul forței de muncă, este nevoie ca aceștia să implementeze cele mai bune practici agricole ce ulterior vor deveni standarde în viitor.
🔖Totodată, este nevoie de modificat legislația națională pentru a spori încadrarea în câmpul muncii a străinilor ca lucrători permanenți și/sau sezonieri și de simplificat procedura de legalizare a lucrătorilor străini care sunt deja încadrați în prezent în câmpul muncii.
Majoritatea persoanelor de la noi din țară încadrate în lucrări agricole sezoniere au o vârstă destul de înaintată. În 2030 sectorul agricol va avea nevoie de 11.196 lucrători permanenți. Rezultă că peste 8 ani de zile sectorul agricol din țara noastră va trebui să:
-angajeze în câmpul muncii 127.958 lucrători din afara țării;
-mențină structura actuală de producție;
-reintroducă în circuitul agricol suprafețele de terenuri agricole care sunt în prezent pârloagă pentru a putea crește producția de cereale din țară destinată exportului sau producerii de biogaz sau combustibil;
-asigure securitatea alimentară a țării cu produse lactate prin creșterea efectivului de animale în sectorul comercial la aprox. 50.000 de vaci de lapte;
-asigure capacități de depozitare pentru cel puțin 2 milioane de tone de cereale.
Sursa:Agrobiznes.md
FORȚA DE MUNCĂ ÎN AGRICULTURĂ – MĂSURI NECESARE DE ÎNTREPRINS
Пролистать наверх