Anul 2022 pare a fi unul dintre cei mai dificili pentru agricultura Republicii Moldova. Fermierii sunt în fața unor dileme și provocări esențiale, iar alegerea este extremă – fie sunt sprijiniți de stat, fie își iau inima în dinți și asigură securitatea alimentară a țării pe cont propriu, fie abandonează.
Provocările ce au dat de știre încă din iarnă se fac și mai mult resimțite în toiul primăverii – prețul mare al motorinei, cel al fertilizanților, dar și noile decizii ale Băncii Naționale privind majorarea ratei de bază a creditelor, îi fac pe agricultori și mai pesimiști. Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Fermierilor din Republica Moldova și fost ministru al Agriculturii declară pentru Politik.md că, în noile circumstanțe, inclusiv regionale, vocea fermierilor rămâne încă neauzită de către autorități, iar disperarea lor se amplifică.
”Noi am propus să fie compensată circa 50 la sută din valoarea facturii, TVA-ul și accizele pentru fertilizanți și motorină. Guvernul nu vrea să accepte, deocamdată, această propunere. Însă, noi nu înțelegem cum, în aceste circumstanțe, putem asigura securitatea alimentară a țării”, decalară Valeriu Cosarciuc, fostul ministru al Agriculturii, președintele Federației Fermierilor din Republica Moldova.
Întrebat dacă ar fi fost astăzi în funcția de ministru al Agriculturii și ar fi gata să realizeze propunerile de mai sus, Valeriu Cosarciuc a declarat că: ”Da. Alte variante nu sunt. Noi vedem ce se întâmplă în regiune. De exemplu, în România, Guvernul ia măsuri zilnic pentru a compensa cheltuielile agricultorilor”.
Războiul din Ucraina generează scumpirea fertilizanților pentru agricultorii moldoveni
Fostul ministru al Agriculturii spune că o altă problemă importantă cu care se vor confruntă fermierii din țara noastră este importul de fertilizanți, având în vedere situația tensionată din regiune. Valeriu Cosarciuc menționează că fermierii ar putea să facă agricultură și fără fertilizanți, însă roada se va reduce cu circa 50 la sută.
”Fermierii nu vor putea utiliza fertilizanți în acest an. Sunt doi factori, prețul mare la aceste produse, dar și disponibilitatea acestora, având în vedere faptul că majoritatea din aceste produse erau importate din Ucraina sau Rusia. Alternativele sunt: Polonia, Bulgaria și România, însă deja costurile vor crește substanțial”, a spus Cosarciuc.
Mai mult, Cosarciuc menționează: ”Cu un miliard și jumătate, cât este fondul de subvenționare pentru agricultură, actualmente, nu poți face investiții, dar și să compensezi anumite pierderi. El trebuie mărit. Noi nu înțelegem dacă actuala guvernare se gândește la acest aspect sau nu”.
Securitatea alimentară va fi pusă în pericol, iar pentru asta va răspunde Guvernul
”Nu cred că agricultorii vor renunța la acest sector, însă salvarea este dezvoltarea ramurii care să faciliteze producerea propriilor îngrășăminte. La ora actuală, se crează impresia că fermierii sunt pe cont propriu, iar securitatea alimentară riscă să fie pusă în pericol. Pentru asta va răspunde Guvernul. De aceea, autoritățile trebuie să înțeleagă că fermierii trebuie ajutați, acum”, mai spune președintele Federației Fermierilor.
Agricultura nu este un business
Totodată, Valeriu Cosarciuc menționează că vor apărea mai multe oportunități. Republica Moldova trebuie să-și stimuleze producătorii agricoli locali să-și vândă produsele aici, în țară, să nu depindă masiv de importuri, doar că produsele moldovenești să aibă și un preț corect.
”Vă dau un exemplu, Guvernul din Bulgaria a anunțat că va face achiziție de grâu, floarea soarelui și alte produse, la un preț foarte bun pentru producătorii din acea țară. Atunci când a fost sistat exportul de semințe de porumb din Republica Moldova, prin decizia CSE, cineva a profitat și a cumpărat de la fermieri cantități mari de porumb, la prețuri derizorii. Cineva a profitat, alții au pierdut. Agricultura nu este un business, așa cum consideră unii pentru că această ramură strategică asigură existența civilizației – fără hrană, nu poți exista”, a declarat Cosarciuc pentru Politik.md.
Fostul ministru al agriculturii spune că în Republica Moldova există și o lege, care prevede intervenția în situații de urgență. Iată de ce, instituțiile statului trebuie să facă rezerve pentru a asigurara securitatea alimentară, achiziționând cel puțin produsele de primă necesitate de pe piața internă.
Sursa Politik.md
INTERVIU VALERIU COSARCIUC: ESTE SAU NU SECURITATEA ALIMENTARĂ ÎN PERICOL?