Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu s-a întâlnit luni, 20 decembrie curent, cu omologul său din România Adrian Chesnoiu.
Agenda discuțiilor a vizat un set de subiecte cu referire la realizarea schimbului de experiență și bune practici privind:
-combaterea căderilor de grindină prin intervenții active în atmosferă;
-aprofundarea relațiilor științifico-practice în dezvoltarea fondului genetic a bovinelor și ovinelor din rasele specializate pentru producția de carne;
-gestionarea durabilă a fondului genetic de porcine prin aplicarea sistemului de management al resurselor genetice din rase înalt productive;
-facilitarea/intensificarea comerțului cu produse agroalimentare.
Viorel Gherciu a specificat că datorită parteneriatului, producătorii agricoli vor beneficia de mai multe avantaje.
„Obiectivul principal este să îmbunătățim capacitățile producătorilor agricoli, să facilităm accesul acestora la fondurile europene de dezvoltare a sectorului, cu ajutorul cărora să dezvolte modele noi de afaceri, care să genereze indicatori înalți de producție, performanță, profit și sustenabilitate”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.
Ministrul român a reiterat angajamentul pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în baza procesului de reforme şi a priorităţilor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
„Pentru mine, Republica Moldova reprezintă o nouă regiune de dezvoltare, din punctul de vedere al agriculturii. Vă vom pune la dispoziţie întreaga noastră pregătire în materie de politici publice, în procesul de armonizare a legislaţiei cu cea europeană, în domeniul agroalimentar. Puteţi conta pe deplin pe sprijinul nostru în toate domeniile de interes pentru dumneavoastră, pornind de la dezvoltarea sistemului de irigaţii, funcţionalitatea sistemului antigrindină, sectorul agriculturii ecologice sau schimbul de experienţă în domeniul fitosanitar”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Creşterea competitivităţii pe piaţa europeană a fermierilor din cele două ţări a fost un alt subiect abordat în cadrul întrevederii, la care a participat şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
Ministrul român al Agriculturii, le-a transmis oficialilor moldoveni că în anul 2019, printr-o acţiune de voluntariat, la nivelul AFIR, a fost lansată o aplicaţie mobilă care face legătura directă între consumatori şi cei care obţin produse de calitate.
„Prin acest proiect de responsabilitate socială şi culturală, am dorit să aducem plus valoare actului administrativ. În acest moment, în aplicaţie se regăsesc numeroase produse alimentare certificate din România. Îmi doresc ca, în perioada următoare, să includem în acest proiect cât mai multe produse obţinute de fermierii şi producătorii din Republica Moldova, pentru a înlesni accesul oamenilor la produse autentice, gustoase şi de calitate”, a adăugat ministrul român al Agriculturii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua să acorde sprijin Republicii Moldova, domeniile de interes urmând a fi identificate prin consultare cu reprezentanţii ministerului Republicii Moldova.
ROMÂNIA CONTINUĂ SĂ OFERE SUPORT MOLDOVEI