Tradițional, în cea de-a 4-a duminică a lunii noiembrie, în țara noastră este sărbătorită ZIUA LUCRĂTORULUI DIN AGRICULTURĂ ȘI INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE.
În pofida tuturor greutăților, fermierii noștri dau dovadă zi de zi de ambiție, putere, curaj, continuând cu aceeași dăruire să prelucreze pământul.
Astăzi, 26 noiembrie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o conferință de presă susținută de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
Potrivit lui, anul 2021 nu a fost unul ușor însă chiar și așa, am obținut recolte înalte la majoritatea culturilor.
” Pentru prima dată am recoltat peste 1,5 milioane tone de grâu. Peste 800 mii tone de floarea-soarelui. Așteptăm o roadă bogată și la porumb, peste 2,5 milioane tone. Mere am strâns circa 600 mii tone și struguri circa 515 mii tone. În acest an agricultorii au investit în acest sector peste 5 miliarde lei. Iar Guvernul a venit cu un suport de peste 1,5 miliarde lei. La AIPA au fost depuse peste 8500 mii cereri.
În premieră, Guvernul a majorat fondul de subvenționare cu 435 milioane lei, ajungând-se astfel la cifra de 1,5 miliarde lei. Ceea ce ne vorbește despre sprijinul și dedicația Guvernului de a sprijini sectorul agricol considerându-l un sector strategic. “
Finanțarea sectorului agricol, rămâne a fi o prioritate pentru Ministerul Agriculturii, potrivit Minsitrului, Viorel Gherciu, au fost efectuate și unele modificări la Legea nr 276 cu privire la principiile de subvenționare a agriculturii și mediului rural. Astfel:
” În anul 2022, pentru prima dată de subvenții vor beneficia: instituțiile de cercetare, instituțiile cu profil agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. A fost extind proiectul Livada Moldovei până în luna mai, 2023, fiind disponibile circa 60 milioane de euro pentru modernizarea sectorului horticol. “
O altă noutate este cea că începând cu anul următor, se va introduce noțiunea de ” micro producător”. Ceea ce presupune că fermierul care deține în proprietatea sa o suprafată de teren de până la 200 ha, va putea beneficia de subvenții și producătorii mici de până la 10 ha, de asemenea.
“Ne dorim ca agricultura să se modernizeze și să devină profitabilă. Cu toate că vom susține producătorii micro, mici și mijlocii, asocierea lor rămâne o prioritate pentru a putea asigura calitatea și cantitatea produselor pentru a fi livrate atât pe piața locală cât și pe cea internațională.
Planificăm de asemenea să atragem investiții în reabilitarea sectorului de irigare și să majorăm suprafețele irigate. “
În această privință, ne dă asigurări Ministrul că există și o strategie care urmează a fi implementată.
O altă prioritate este și sectorul zootehnic. Cu regret însă acest domeniu dintotdeauna a fost lăsat în umbră. Cu atât mai mult că ne confruntăm cu o insuficiență a produselor de origine animalieră, trebuie să investim în dezvoltarea sectorului.
“Anual scade numărul de bovine. Spre exemplu, în ultimii trei ani, șeptelul de animale a scăzut cu 25%. Producția de lapte a scăzut cu 14%. Suntem asigurați cu lapte integral în proporție de doar 71%, cu carne de pasăre cu doar 68% iar unt, cașcaval cu 58%.
Prin urmare, vom oferi subvenții pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și nu doar subvenții ci vom purta și negocieri cu donatorii pentru a valorifica resursele financiare necesare pentru a fi direcționate și investite în acest sector important. “
Nici pentru sectorul vitivinicol nu a fost cel mai reușit an.
Potrivit lui Gherciu, s-au recoltat doar cca 65 de mii tone de struguri de masă din cei 315 mii de tone în total. Ce ține de exporturi, piața principală de export a strugurilor din RM, rămâne a fi cea a Rusiei.
O situație diferită se atestă însă în sectorul vinificației, astfel:
” În primele 8 luni ale anului curent s-au exportat cu 11% mai mult decât în anul trecut a aceleiași perioade, ceea ce constituie în expresie bănească circa 90 mil de dolari. Principalele piețe de desfacere rămân a fi:
UE – cifra de export – 36 mil de dolari
CSI – 25 mil de dolari
și alte piețe. “
Pe final, Viorel Gherciu a ținut să mulțumească agricultorilor și procesatorilor pentru munca depusă.”
CONFERINȚĂ DE PRESĂ DE ZIUA ZIUA LUCRĂTORULUI DIN AGRICULTURĂ ȘI INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE