“Vreau să hrănesc natural și sănătos populația”

Nasc și la Moldova oameni. Oameni care se remarcă prin ambiția de a mișca lucrurile într-o direcție utilă și necesară comunității, oameni cu voință și caracter dar mai ales, oameni pasionați de ceea ce fac.
Am cunoscut astfel de oameni în satul Varnița, raionul Anenii Noi, acolo unde se produce, așa cum se spune, cel mai gustos cașcaval produs vreodată în Moldova.

Astăzi vă prezentăm istoria de succes a doi antreprenori din Varnița, Valentina Pogonea-Albuc și Aureliu Pîrău, care produc cașcavaluri hand-made produse 100% din lapte de capră.
Se cunoaște deja că laptele de capră are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze o mulțime de boli. Este bogat în vitaminele A, B2, C și D, dar și în minerale ca magneziu, calciu, zinc sau fosfor.
Federația Națională a Fermierilor a crezut de la bun început în potentialul si capacitățile acestor doi oameni care împreuna crează si dezvoltă afacerea cu cascavaluri Kozii Dvor, asa că chiar de la inceput, mai exact in 2017 a organizat pentru Aurel si Valentina o vizita de studiu in Olanda, orasul Friesland, regiune specializata in cresterea animalelor si lactate.
Scopul a fost cel de a le oferi producătorilor cunoștințe utile și practice în producerea brînzei și cașcavalului din lapte de capră. Au revenit în Moldova cu un bagaj plin de noi cunoștințe dar mai ales cu enormă dorință de a produce o gamă cât mai mare de cașcavaluri exclusiviste, potrivite chiar și pentru cele mai selecte gusturi.
Gospodăria Țărănească “Aurel Pîrău”, fondată în 2018, produce doar cașcaval hand-made, exclusivist și la comandă. Oferă consumatorilor circa 18 tipuri de cașcaval și brînză precum: Ricotta, Camestrato, Zighercase, cașcaval englezesc cu bere, cașcaval cu lămîie, halumi și altele).
Sursa primară, laptele de capră din care sunt produse cașcavalurile cu gust deosebit ale Valentinei Pogonea provin de la cele 150 de capre mulgătoare de rase diferite: Anglo nubiene, alpin francez, zanin, lamancea și carpatine. 🐐🐐🐐
 Locul propriu-zis în care are lor producerea brînzei și cașcavalurilor, marca Kozii Dvor, poartă numele de Cetatea de Aur. Un loc la mare căutare cu câțiva ani în urmă pentru zonele de agrement și recreere special amenajate pentru turiștii dinafara țării, cât și pentru moldovenii care își doreau odihnă departe de agitația urbană, într-un loc frumos și liniștit care punea la dispoziția clienților piscine, căsuțe de dormit, activități interesante (biliard, muzică, bucate delicioase).
Acum acest loc are mare nevoie de a fi restaurat, reamenajat pentru a putea reveni la ceea ce a fost cîndva însă pentru asta e nevoie de anumite investiții financiare, bani pe care la moment Aurel nu-i are.
Oricum, planurile sunt mărețe. După restaurare, Aurel și Valentina își doresc să poată primi din nou la Cetatea Albă vizitatori care odată ajunși aici să aibă ocazia de a savura nu doar din frumusețea și liniștea locului dar și din bucatele deosebite, brînza și cașcavalurile exclusiviste alături de un vin bun, autentic.
La 1 km distanță de Cetatea de Aur se află ferma de capre dotată cu 4 aparate de muls. Nu are decât 4 angajați care îl ajută zi de zi în munca la fermă iar lucerna, hrana pentru căprițe o procură de la localnicii din apropiere.
Nu este ușor, sunt și unele probleme cu care se confruntă cei doi în afacerea lor. Valentina își dorește cel mai mult o cameră de producere a cașcavalurilor modernă, dotată cu utilaj performant care să îi permită să producă mai mult cașcaval și să poată experimenta și totodată să poată transmite această îndeletnicire generațiilor următoare prin master-class-uri, prezentări live etc..
Aurel planifică să reconstruiască Cetatea de Aur, unde să poată organiza excursii și tururi ca în Europa cu gegustații de vin și cașcavaluri, să creeze condiții mai bune la ferma sa de capre, în special își dorește o cameră contemporană de muls.
De asemenea intenționează să investească încă 4 mii de euro în alte 35 de capete.
Se confruntă cu probleme ca:
– lipsa accesului la apă și canalizație
– Tehnologiile reduse,învechite de muls, cât și per ansamblu de producere a cașcavalului.
Cea din mâinile căreia se obține brînza și cașcavalul exclusivist Kozii Dvor, Valentina Pogonea Albuc ne spune despre marea ei dorință – cea de a hrăni sănătos oamenii .
Iar pentru a-și vedea îndeplinit acest obiectiv, depune multă muncă zi de zi (uneori chiar trezindu-se la 5 dimineața) pentru a le reuși pe toate.
Considerăm că acesta este un obiectiv nobil, frumos și demn din partea unui producător onest și pasionat de munca sa. De aceea, haideți să îi susținem, să apreciem produsul autohton, să cumpărăm cașcavalurile Kozii Dvor care int r-adevăr sunt sănătoase și 100% din lapte de capre.
Dacă v-am făcut curioși și pofticioși, o puteți găsi pe Valentina Pogonea Albuc pe rețelele de socializare:
👉Facebook Valentina Pogonea Albuc
👉Instagram @Kozii_dvor
Sau la numerele de tel: 069754090/ +373(777)78633
De asemenea, de fiece dată și la fiecare ediție îi puteți întâlni la tîrgul Cămara Fest din parcul Alunelul!. 🤗
Autor: Irina Staver
“Vreau să hrănesc natural și sănătos populația”
Пролистать наверх