Vinul reprezintă una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din întreaga lume. Un element important în societate și viața comună de zi cu zi, această licoare este o stare de spirit, amprenta unei personalități, produsul unei anumite culturi și al unui spațiu geografic. Istoria vinului, pe cât de nobilă și fascinantă, pe atât este de veche. Magie, imaginație și legendă, foarte mulți ani au trecut peste această băutură cu tradiție milenară despre care cei mai mulți nu știu ce rol a jucat în cadrul generațiilor anterioare.
Dacă este consumat cu moderație, vinul are efecte benefice asupra sănătății. Din punct de vedere fiziologic, această băutură influențează direct funcționarea aparatului digestiv, circulator și nervos. Vinurile roșii sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, elemente precum polyphenol și resveratrol având efecte cardioprotective și anti-cancer. Aceste sortimente reduc riscul de depresie, încetinesc procesul de îmbătrânire, previn bolile degenerative ale creierului, țin la distanță diabetul zaharat de tip 2 și îmbunătățesc funcționarea plămânilor. Vinul roșu poate trata acneea și opri creșterea necontrolată a vaselor de sânge de la ochi responsabile de apariția orbirii.
Consumul excesiv de alcool este dăunător organismului, însă, dacă este servit cu atenție, vinul reduce stresul și anxietatea, previne obezitatea, reglează pH-ul sucului gastric și stimulează contracția stomacului, lucru ce favorizează digestia.
Vinificatorul Nicolae Tronciu este îndrăgostit de viticultură de când se ține minte.
Nu este deloc întâmplătoare această dragoste a sa pentru vița-de-vie, într-ucât rădăcinile i se trag încă din copilărie. Nicolae s-a născut într-o familie cu tradiții frumoase în acest domeniu, care producea vinuri încă din anul 1975.
Despre începuturi, sursele financiare pentru afacerea sa, visul pe care îl are, soiurile de vinuri pe care le produce dar și problemele cu care se confruntă ne-a povestit în reportaj.
Vizita pe care noi, Federația Națională a Fermierilor din Moldova am avut-o recent în satul Pereni, r. Hîncești la vinăria lui Badea Nicolae Tronciu, ne-a adus și mai multă convingere că în spatele a tot ce vedem și apreciem se află o muncă zilnică uriașă iar până a ajunge să consumăm un vin de cea mai bună calitate, producătorul are nevoie de multă susținere, inclusiv financiară.


dragoste pe meleagurile noastre. 

Vinăria TRONCIU – Viticultură din generație în generație