📣‼Curs de instruire online: “ Stabilirea etapelor optime de recoltare a prunelor și merelor. Cerințe de calitate”

Producatorii din Moldova au învățat sa facă agricultură modernă, în primul rând, să crească producție de calitate, acum însa, cel mai important e să știe cum s-o recolteze corect, sorteze și ambaleze, ca s-o vândă la un preț mai bun.

În acest scop, la 23 august a avut loc un nou curs de instruire online a fnfm în parteneriat cu We Effect: “ Stabilirea etapelor optime de recoltare a prunelor și merelor. Cerințe de calitate”.

Cursul a fost przentat de către Andrei Cumpanici – Doctor, conf. universitar, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă. Au participat: Producători agricoli – fermieri selectați pentru instruiri în cadrul Școlelor de Cîmp a Fermierului pentru anul 2021.

Cursul a fost destinat fermierilor ce doresc să-şi sporească cunoștințele și abilităţile privind asigurarea și sporirea calității producției Agricole. În cadrul discuției au fost oferite informații interesante și extrem de utile fermierilor despre: stabilirea perioadei optime de recoltare a merelor în dependență de soi și când se recoltează merele? Puțini cunosc probabil că pentru determinarea gradului de maturitate a merelor se foloseşte o soluţie de iod în iodură de potasiu prin badijonarea merelor tăiate. De asemenea, bine de știut este că recoltarea fructelor se face de la baza coroanei către vârful ei şi de la periferie către centrul coroanei.

Recoltarea merelor se efectuează în zilele în care temperatura maximă nu depășește valoarea de 15oC.

Pe finalul cursului, toti participantii au avut parte si de anumite recomandări oferite de Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.

Scopul propus, cel de a furniza informațiile necesare despre cum să știe producătorii din Moldova să recolteze corect producția, sorteze și ambaleze, ca s-o vândă la un preț mai bun, a fost parțial atins și asta deoarece s-a atestat o prezență slabă la curs, nu toți dintre participanți sunt producători de mere sau prune și putem spune că a fost un curs care s-a axat mai mult pe ascultarea materialului prezentat și nu implicarea activă, întrebări, discuții etc.

În concluzie, s-a decis desfășurarea unei întîlniri cu toți directorii executivi în urma căreia să se decidă asupra modalității de desfășurare și de implicare la aceste cursuri pentru a spori interesul celor care participă și pentru ca la final, producătorii să aplice corect informațiile și metodele de lucru propuse la curs.

Tot în cadrul cursului, un moment care a atras oarecum atenția participanților a fost prezentarea unei legume – MOMORDICA.

Este oranj la culoare, atunci când e coaptă, sau verde în caz contrar. Are o formă lunguiaţă și niște zimţi pe suprafaţa cojii. Când o deschizi găsești niște bobiţe roșii, dulcii care au seminţe. Este ceva complet diferit de legumele cu care suntem obișnuiţi în Moldova. De fapt, momordica provine din Asia de Sud-Est, patria ei fiind India și face parte din familia bostănoaselor. Liliana Morari din satul Trinca, r.Edineț este cea care cultivă acest soi de legumă, pe scară mica, de până la 4000 m2.

Cu 2 ani în urmă, femeia a beneficiat de microfinanțare pe segmentul de gender a FNFM și a decis să încerce să cultive în regim de testare pe o suprafață redusă acest gen de legume, numit și pepenele amar.

Momordica este o legumă utilizată pe larg de către bolnavii de diabet zaharat, considerându-se de fapt, o salvare pentru ei. Peste hotare, studiile realizate au demonstrat că pacienţii care consumă regulat momordică se simt mai bine și ajung la o scădere semnificativă a glucozei din sânge.

📣‼Curs de instruire online: “ Stabilirea etapelor optime de recoltare a prunelor și merelor. Cerințe de calitate”
Пролистать наверх