Astăzi, 20 mai, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Albinelor.
În 2017, ONU a stabilit ca 20 mai să fie ZIUA MONDIALĂ A ALBINELOR. 





——————————————————————

Chiar dacă anul 2020 a fost un an secetos și pandemia la fel, și-a spus cuvântul în diverse domenii de activitate, agricultorii noștri luptă și și de cele mai multe ori izbutesc să își mențină vii afacerile și chiar să le dezvolte, cu ajutorul investițiilor în echipamente de ultimă generație.
Este și cazul celor doi prieteni din satul Zorile, raionul Orhei, Nicolae Sîngereanu și Vasile Cucu. Acum 8 ani, băieții au decis să-și încerce norocul în apicultură. Și-au inițiat afacerea încă în anul 2013, cunoscută acum cu numele de Beezzu și, după cum succesul se menține și se confirmă cu timpul, după 8 ani de activitate, tinerii sunt gata pentru noi provocări și nu regretă că și-au legat viața de apicultură.
“ Un apicultor întotdeauna va găsi resurse, timp pentru a dedica activității sale, dacă aceasta este una care îi aduce satisfacție. Însă nu orice apicultor va reuși să identfice și căi potrivite, soluții pentru a-și realiza producția. O spune chiar Nicolae Sîngereanu, tînărul de 34 de ani pentru care apicultura în toți acești ani a devenit mai mult decât o pasiune, un stil de viață.
“Adesea apicultorii eșuează tocmai la acest capitol. La începutul activității noastre, vindeam mierea direct la clienți. Ulterior, am setat alte obiective: de a crește, multiplica și de a vinde familii de albini. Anul trecut, în luna mai am obținut de la Ministerul Agriculturii acreditare ca stupină de prăsilă, ceea ce ne permite să vindem familii cu certificate pentru apicultorii care doresc să inițieze o afacere în apicultură și pentru a reuși să obțină subvenții pe aceste familii”.
Vasile Cucu, apicultor.
La început când totul abia începea să prindă contur și era destul de dificil financiar vorbind de a menține, a dezvolta această afacere, tinerii la fel precum mulți alții, erau tentați la ideea de a emigra.
“Inițial ne gândeam și noi să emigrăm dar pe măsură ce afacerea noastră a evoluat, tot mai puțin ne gândeam la asta. Acum practic a dispărut acest gând iar peste hotare vom merge doar cu scopul de a călători”.

“Acum desfășurăm și niște cursuri în parteneriat cu Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova din Orhei. Sunt niște băieți de nota 10!.”
Nicolae Sîngereanu, Președintele Asociației Apicultorilor din Orhei, apicultor.
Deocamdată își comercializează producția dulce doar local, în magazinele din orașul Orhei dar și la clienții care îi cunosc de ani buni și știu că realizează un produs sută la sută bio și de cea mai înaltă calitate:
“Vindem mierea noastră doar pe piața locală, doar în magazinele din orașul nostru. Mergem pe tendința de RAW HONEY, produse pur bio care vedem că devin tot mai solicitate astăzi. Începând cu anul următor, vrem să ne extindem și mierea noastră să ajungă și pe rafturile magazinelor mari din Chișinău”. 





“Reginele”, protejate și însămânțate în propriul laborator.
Prin intermediul unui proiect intitulat “GAL BAȘTINĂ GOSPODAR”, au reușit să obțină finanțare pentru a procura echipamentul necesar pentru un laborator destinat însămânțării artificiale a reginelor de albine. Este vorba de un
microscop care permite producerea materialului genetic de calitate, un incubator de păstrare a reginelor, un dispozitiv destinat anerstezierii și însămînțării artificiale a reginelor. Laboratorul va fi utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite.

Ulterior, reginele selecționate vor fie utilizate pentru multiplicare.







Echipamentul special din laborator i-a costat pe cei doi antreprenori circa 2400 Euro. Însă, orice investiție, spun ei, e o investiție în viitor iar “Apicultura începe de la o regină de calitate”.
Noi le dorim succes și cât mai multă miere bio pentru a menține afacerea una cu adevărat “dulce”!
Datele statistice ne arată că în perioada anilor 2011-2019 producerea mierii în țara noastră a fost în continuă creștere, înregistrând valori de la 2,8 la 5,7 mii tone pe an. Totodată, costul pentru producerea unui kilogram de miere în RM constituie între $1,65-1,80 în cazul unui an favorabil.
În același timp, conform unor estimări ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, volumul producției de miere în țara noastră ajunge la $4,4 mil. și se situează pe poziția 54 în lume (în baza datelor din anii 2009-2013).
La moment, doar zece apicultori sunt acreditați pentru producerea reginelor.

Pentru ei apicultura e un mod de viață!