Galerie

Festivalul căpșunilor și a mierei de albine

Pe data de 1-2 iunie 2013, in scuarul magazinului UNIC s-a desfășurat „Festivalul căpşunilor şi a mierei de albine”.Scopul tîrgului a fost promovarea producătorilor și a valorii căpşunii şi a mierii de albine pentru sănătate la fel şi colectarea de fonduri pentru Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Dezabilităţi „Mugurel”, care promovează incluziunea socială şi oportunităţi egale pentru persoane cu dezabilităţiLa tîrg au participat circa 22 producători care au prezentat mai multe soiuri de căpşună şi o varietate mare de miere de albineEvenimentul a fost însoţit de un program artistic cu participarea artiştilor profesionişti şi amatori din ţară, cum ar fi Anatol Mîrzenco, Richi Ardezianu, Valeriu și Aurica Cordineanu, M.Țărnă, Al.Reva , Sergiu Rusu, Elena Javeli, Catalina Cernașca, Valeriu Rîșnița și Ansamblul de dansuri pentru copii ”Lozioara”. Evenimentul a fost moderat de d-ul Mihai Festica.Festivalul a fost reflectat în cadrul mai multor emisiuni televizate, a diferitor posture radio și TV, cum ar fi ; Moldova 1, Jurnal TV, Prime, Canal 3, Pro TV, Radio Moldova, Jurnal FM etc.La eveniment au fost prezenți circa 7000 de vizitatori care au avut posibilitatea sa procure direct de la producători căpşune, miere de albine şi o varietate mare de produse derivate ale acestora (copturi din căpșune, cocktailuri și limonadă).În cadrul acestui festival au fost organizate mai multe concursuri între fermieri la diferite categorii;     1.”Cel mai tînăr fermier” , învingător Popovici Ion s.Sipoteni, r.Călărași– premiu o călătorie în Olanda,     2.”Cel mai frumos stand, cea mai frumoasă amenajare” învingător Beiu Veaceslav or.Drochia și Apis Mellifera– premiu 50% din călătorie în Olanda     3.”Cea mai gustoasă căpșună” învigător Tertiuc Elena s.Sadova r.Călărași– premiu 50% din călătorie în OlandaÎnvingătorii erau selectați de către o comisie conform regulamentului elaborat preventiv. Componența comisiei era formată din : Valeriu Cosarciuc, Vasile Mîrzenco, Sandu Ghenadie, Ion Ciocan, Anatol Zagareanu.Festivalul s-a finalizat cu anunțarea învingătorilor la concursuri și cu înmînarea premiilor.

Seminar de instruire grup de producatori ovine OR Orhei 22.03.2013
La data de 22 martie 2013, OR Orhei a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova a organizat un seminar instructiv in cadrul grupului de fermieri- crescatori de ovine. Seminarul sa desfășurat la 2 ferme- model: GȚ „Țurcan Andrei” din satul Zorile, raionul Orhei și GȚ „Luchian Ghenadie” din satul Berezloci, raionul Orhei. La eveniment au participat 15 fermieri selectați în cadrul grupului de producători.   Posibilitatea desfășurării acestui seminar a fost oferită de FNFM impreună cu Fundația Olandeză Agriterra
Seminar instruire grup de producatori de piersici OR SUD 24.03.2013
La  24 martie,  în cadrul  Centrului de Informare și Consultanță Hîncești a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova,  Organizația Regională SUD, ,  s-a desfăşurat un seminar cu grupul de fermieri antrenați la cultivarea  piersicului. Este vorba de un eveniment care are loc, paralel, cu altele similare din cadrul a celor 22 grupuri de producători,  selectate de FNFM  pentru anul  2013. Acestea sunt la etapa  inițială de implementare dar și unicale după formă și conținut, care cu siguranță vor marca pozitiv imaginea FNFM.       Consultantul din exterior dl  Dvorniciuc Gheorghe a fost acela care a facut claritate în materie și în special vis-a-vis de aspectele și specificul formării coroanelor, totodată  particularităţile de tăiere a pomilor de piersic. Despre importanța  acestor instruiri  și așteptările fermierilor din cadrul grupului respectiv  a vorbit și dl. Covaliu Iacob, Președintele Organizației Regionale Sud a FNFM. Evaluarea efectuată la finele cursului de instruire arata ca fermierii sunt gata să coopereze pentru a avea la maxim acces la informație în domeniul respectiv, acces maxim la subvenții dar și la alte măsuri de sprigin și facilități destinate grupurilor de producători.   De menţionat faptul că organizarea activităţii specificată mai sus a fost posibilă graţie contribuţiei şi suportului financiar acordat din partea  Fundației AGRITERRA, Olanda.
Seminar instruire grup de producatori floricultura OR Balti 30.03.2013
La data de 30 martie 2013,  OR Bălți a  Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova  a   organizat un seminar instructiv în cadrul grupului de fermieri- cultivator de flori . Evenimentul dat este unul deosebit, dealtfel din cele 23 grupuri de producători identificate în cadrul FNFM  pentru anul 2013 doar grupul respectiv este axat  în domeniul floriculturii. Evenimentul s-a desfășurat  la ferma- model, GȚ ” Sergiu Rotari”, satul Dobroghea Veche, raionul Sîngerei. La eveniment au participat cei 15 fermieri selectați în cadrul grupului.   Federația Națională a Fermierilor crede că acest domeniu necesită o promovare  mai largă. Este vorba de un domeniu care nu este suficient valorificat în Republica Moldova dar produsele caruia sunt solicitate atît pe piața interna dar și cea externa.  Prin aceasta FNFM încearcă să diversifice si alte domenii mai puțin cunoscute  dar cu perspective mari.   Evenimentul dat a fost finantat in cadrul proiectului comun dintre FNFM si Centrul de Cooperare Suedez SCC. Tîrgul de post 2013Odata cu plecarea gerului, în ultima zi de martie şi în toiul Postului Mare la Chişinău a fost organizat Primul Târg de Post. La data de 31 martie 2013 Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova în parteneriat cu Jurnal TV au organizat ”Primul Târg de Post la Chișinău”. Evenimentul dat este primul de acest gen, orientat spre consumatorii interesaţi, familii cu copii şi nu numai.Evenimentul are ca scop promovarea nutriţiei sănătoase, a producătorilo mici şi mijlocii, şi a produselor de post autohtone.În program au fost prevăzute vânzari de produse alimentare de post, autohtone si de sezon, teatru gastronomic cu degustări de bucate, pregatite de bucătari celebri, lansarea setului de reţete „Bucate de Post: Reţete şi Poveţe” de Tamara Şchiopu, jocuri şi activitati pentru copii, concursuri Tombola „Coşul de post” etcLa eveniment au participat circa 40 de producători și procesatori  autohtoni de produse agricole care pot fi utilizate în perioada postului. Este vorba despre o varietate de alimente organice, printre care nuci, seminţe, fructe uscate, uleiuri, dulceţuri, miere, sucuri naturale şi altele. Federația Națională a Fermierilor crede că promovarea produselor de post ţine de tradiţia noastră naţională, și vine de la părinţii şi buneii noştri, care se alimentau naturist şi corect. Prin aceasta FNFM încearcă să păstreze tradiția de a consuma produsele de post autohtone pentru a menține valorile strămoșești.

Farmer 2013
In perioada 23-26 octombrie in incinta Centrului International de Expozitii „Moldexpo” s-a desfasurat cea mai mare expozitie din domeniul agricol „Farmer 2013”. La acest eveniment au participat circa 200 membri ai Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova, care au obtinut numeroase premii, medalii, diplome, dar si Premiul Mare „Fermier” cistigat de GT „Borodachi Lilian” r. Orhei, s. Hlina; Medalia „Fermier-Lider 2013” cistigata de GT „Ghelinschi Dumitru” din r. Orhei, s. Jora de Jos si Medalia „Lider-Agrobusiness 2013” obtinuta de „Climautanul Agro” SRL din r. Donduseni, s.Climauti. In total au fost premiati 25 fermieri membri ai FNFM. Festivalul Marului 2013La data de 28 septembrie 2013, in orasul Soroca a fost organizata a III-a editie a Festivalului Marului.Federatia Nationala a Fermierilor din Moldova, prin intermediul Organizatiei Regionale Balti a participat la acest eveniment cu 9 producatori de mere care au fost premiati atit de FNFM, cit si de autoritatile locale:GT „Tanase Iurie”- locul IGT „Turcanu Mihai”- locul IIGT „Rotari Ivan”- locul IIIDe catre Valeriu Cosarciuc (Presedinte FNFM) si Ana Tiltu (Director executiv OR Balti a FNFM) au mai fost mentionati urmatorii fermieri: Beiu Veaceslav, Ixari Nistor, Irismas Alexandru.

Bostaniada 2013
Odata cu sosirea toamnei, sirul festivalurilor si expozitiilor continua. De aceasta data in centrul atentiei s-a aflat o cultura mai putin valorificata la noi in tara si anume- Dovleacul. Festivalul intitulat „Bostaniada” a fost organizat in parteneriat cu mai multe organizatii si companii, principalii parteneri fiind Federatia Nationala a Fermierilor din Moldova, Jurnal TV si Primaria Lozova.La evenimentul care s-a desfasurat la cea de a II-a editie au fost prezenti circa 200 participanti din toata Republica, iar numarul vizitatorilor festivalului depasind cifra de 5000 persoane.
Schimbul de experienta in Olanda 2013
In perioada 23 august – 2 septembrie 2013, FNFM in colaborare cu fondatia Olandeza „Agriterra” a organizat vizita de schimb de experienta in Olanda, devenita deja o traditie, pentru a 13-a oara consecutiv. In acest an au participat 32 persoane (22 fermieri tineri si 5 reprezentante a genului frumos). Programul vizitei pentru anul curent a cuprins deplasari la ferme de: rosii, coacaza, asparangus, varza, ceapa, castraveti, ardei, mere, capsune, copaci si plante decorative, dar si o vizita la o organizatie de fermieri din Olanda.